Skrivena opasnost: 5 namirnica koje pojačavaju apetit

Budite pažljivi sa njima.

Testenina

Testenine napravljene od belog brašna su jednostavni ugljeni hidrati. Pored dodatnih kalorija, u njima nema ničega, pošto je u procesu obrade pšenica lišena svih korisnih elemenata. Jednostavni ugljeni hidrati brzo zasićuju, ali jednako brzo vraćaju osećaj gladi. Izaberite testenine od celog zrna pšenice ili rezance od heljde.

Kukuruzne pahuljice

Jednostavni ugljeni hidrati u kombinaciji sa šećerom, uzrokuju promene nivoa šećera u krvi i čine vas gladnim. Pored toga, kada ujutru konzumirate takvu količinu ugljenih hidrata, kada je nivo kortizola - hormona koji udvostručuje glukozu u krvi - na vrhuncu, telo teže metabolizuje šećer, što dovodi do stalnog osećaja gladi i želje da se pojede nešto slatko.

Dijetalna kola

Oznaka na kojoj piše da u piću nema šećera uopšte nije razlog za opuštanje. Veštački zaslađivači izazivaju pojačani osećaj gladi, jer ne sadrže prirodni šećer i telo počinje da ga traži „sa strane“.

Jabuke

Uprkos čuvenoj engleskoj izreci „An apple a day keeps the doctor away“, što znači „jedna jabuka dnevno pomoći će vam da izbegnete odlazak lekarima“, ovo voće nije tako jednostavno. Slatke jabuke pokreću skok insulina u vašem krvotoku, koji u osnovi pretvara šećer u masnoću. Brzo se apsorbuju i čine da želite ponovo da jedete.

Čips i krekeri

Grickalice, posebno slane, su najgora ideja za grickanje. Pored toga što su to opet jednostavni ugljeni hidrati, one sadrže veliku količinu soli: u jednom paketiću čipsa u proseku ima 0,7 grama soli, dok dnevna doza za odraslu osobu iznosi 5 grama. A so zauzvrat zadržava tečnost u telu, što dovodi do edema i akumulacije toksina. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group