Obilan doručak - 5 saveta da izbegnete prejedanje

"Doručak je najvažniji obrok u toku dana", kažu nutricionisti.

Uz doručak, ubrzavate svoj metabolizam, održavate ispravnu ishranu i snabdevate telo energijom. I dok neki ljudi još uvek propuste ovaj obrok, drugi se naprotiv, prejedaju.

Identifikovali smo 5 načina da vam pomognemo da odredite ispravne porcije za doručak i minimizirate štetne supstance u njemu.

Smanjite veličinu tanjira

Ako koristite velike tanjire za doručak, onda najverovatnije stavljate više hrane nego što vam je stvarno potrebno. Uzmite mali/srednji tanjir da biste olakšali kontrolu veličine porcije.

Dodajte proteine

Da biste se osećali sito koliko god je to moguće, a da se u isto vreme ne prejedate za doručak, dodajte malo proteina obroku. Hrana kao što su pasulj, humus, jaja, losos, orasi, seme ili ulje od kikirikija sadrže hranljive sastojke koji su vam potrebni za početak vašeg produktivnog dana.

Koristite ruku kao merač

Kada je u pitanju merenje, ne bi trebalo da budete suviše strogi i merite svaki gram. Koristite svoju ruku kao merač. Veličina dlana će vam pomoći da odredite koliko vam proteina treba, a veličina palca će vam pokazati količinu zdravih masti koje su vam potrebne.  

Izdvojite vreme da uživate u obroku

Mnogi od nas jedu doručak u žurbi, ponekad čak i u pokretu. Često se to dešava tako brzo da zaboravljamo ono što smo jeli. Spori doručak ujutru je važan, jer je ovo prvi obrok u toku dana.

Izaberite žitarice bez šećera

Izbor žitarica bez šećera pomaže vam da jedete manje i dobijete dodatne hranljive materije.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group