Najgore doba dana za konzumiranje soka od pomorandže

Sok od pomorandže je veoma dobar za zdravlje, ali da bi se maksimizirala njegova nutritivna vrednost, mora se konzumirati u pravo doba dana.

Koje su zdravstvene prednosti soka od pomorandže?

Sok od pomorandže je izuzetno zdravo niskokalorično piće koje telu daje dodatnu energiju. Zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina, minerala i niza antioksidanata, biljnih jedinjenja i flavonoida, njegova svakodnevna konzumacija može pružiti mnoge zdravstvene prednosti, kao što su:

  • Jačanje imunološkog sistema
  • Poboljšanje funkcionisanja digestivnog sistema
  • Detoksikacija
  • Poboljšanje cirkulacije krvi

Kada treba izbegavati sok od pomorandže?

Započinjanje dana zdravim, hranljivim doručkom ne samo da vas drži sitim nekoliko sati, već i utiče na vaše opšte zdravlje. Dokazano je da doručak smanjuje rizik od srčanog udara, rizik od dijabetesa i poboljšava koncentraciju

Sok od pomorandže se često nalazi na meniju za doručak kao zdrava i hranljiva opcija. Iako možda želite vitamin C ili brz izvor hranljivih materija, sok od pomorandže nije najbolji način da ga dobijete. Zašto? Kada iscedite sok, uklanjate sva vlakna, ali i dalje dobijate sav šećer i kalorije. Ispijanje jedne čaše soka od pomorandže je ekvivalentno konzumaciji oko 5-6 pomorandži i preko 300 kalorija. Previše šećera, čak i iz voća, može dovesti do povećanja telesne težine i smanjenja energije.

Stručnjaci takođe preporučuju da izbegavate da pijete sok od pomorandže na prazan stomak, jer kiselost u ovom napitku može oštetiti sluzokožu želuca, izazvati bol i žgaravicu. Takođe, ispijanje soka od pomorandže pre jutarnjeg pranja zuba može ozbiljno oštetiti zubnu gleđ. Takođe izbegavajte da pijete sok od pomorandže nakon pijenja mleka, jer količina proteina u mleku može da stupi u interakciju sa vitaminom C i limunskom kiselinom u soku od pomorandže. Ova reakcija može negativno uticati na proces varenja, izazivajući simptome kao što su bol u stomaku, nadimanje i dijareja.

Na kraju, stručnjaci naglašavaju da treba izbegavati i ispijanje soka od pomorandže pre spavanja, jer može izazvati žgaravicu.

Kada treba piti sok od pomorandže?

Prema preporukama nutricionista, najbolja vremena za uživanje u omiljenom soku su:

Otprilike 1-2 sata nakon doručka

Praktično kada telo nije previše „sito“ ili previše „gladno“. Osim toga, 1-2 sata nakon doručka, stomak je upravo svario hranu i spreman je da bolje preradi sok. S druge strane, ispijanje soka 1-2 sata nakon doručka takođe doprinosi lepoti kože.

Posle treninga

Nakon intenzivne fizičke aktivnosti, telo treba da se hidrira i nadoknadi energiju koju gubi vežbanjem. U ovom trenutku, sok od pomorandže je idealan izbor. Naročito ako radite dizanje tegova ili intenzivne kardiovaskularne vežbe.

Dva sata od ceđenja

Ceđenjem soka od pomorandže često se uklanjaju neki esencijalni minerali i hranljivi sastojci. Pored toga, kada su izloženi vazduhu duže vreme, preostali hranljivi sastojci mogu postepeno da se izgube. Zbog toga stručnjaci često preporučuju da se sok konzumira u roku od 2 sata od ceđenja, kako bi se osiguralo da dobijete sve hranljive materije.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group