5 zdravih začina za odličan ukus hrane

Uz povremeno dodavanje ovih začina vašem omiljenom jelu nesumnjivo ćete poboljšati kvalitet ishrane...

Poznato je da začini doprinose ukusu jela, ali bez sumnje utiču na zdravlje našeg organizma, a njihov spisak je prilično dugačak.

Bilje i začini ne samo da čine obrok ukusnim, već i pomažu vašem telu da se bori protiv infekcija, smanjuju upalu, poboljšavaju zdravlje srca i detoksikaciju. Začini takođe mogu igrati ulogu u kontroli težine dajući našim jelima ukus bez dodavanja kalorija. U stvari, neki začini mogu dovesti do veće termogeneze (sagorevanja energije) i sitosti.

Iz tog razloga odabrali smo nekoliko začina koji često nisu među prvim izborima većine ljudi.

Žalfija

Seme žalfije sadrži zdravu masnoću i neverovatno je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, a one smanjuju upalne procese u organizmu koji se povezuju sa bolestima srca, dijabetesom, artritisom i određenim vrstama karcinoma. Ujedno, žalfija pomaže i za balans pritiska, kontrolisanje krvi, dobra je za srce, smanjuje holesterol, ali i po tvrdnji mnogih poboljšava raspoloženje.

Orah

Orasi su bogati vlaknima, magnezijumom, ali i antioksidansima kao što je, na primer, vitamin E. Poboljšavaju protok krvi i pomažu kod niskog pritiska, a možda najbolje od svega jeste činjenica da orahe možemo da dodamo u skoro svaki obrok i samo ćemo poboljšati ukus.

Začinska paprika

Mlevena začinska paprika se dobija sušenjem i mlevenjem zrelog ploda odabranih sorti industrijske paprike. Ako se odlučite za začinsku papriku, svakako ćete osetiti promenu ukusa, a ona će neretko biti pozitivna. Začinska paprika, između ostalog, ubrzava rad metabolizma tako što sagoreva masti i omogućava da ih vaš organizam brže prerađuje.

Kari 

Kari ne samo što donosi specifičan ukus svakom obroku u koji ga odamo, već i pomaže našem telu. Naime, sastojci iz karija mogu da pomognu dijabetičarima u kontroli nivoa šećera. Na osnovu pojedinih istraživanja, pokazalo se da ima efekat i u borbi protiv kancera.

Maslac od badema

Maslac od badema obiluje zdravim mastima, kao i proteinima. Ujedno, odličan je izbor za sve koji žele puter bez dodatnog šećera, kao i konzervansa. Ukoliko ste mislili da je dobar samo za pravljenje grickalica, prevarili ste se pošto je fantastičan i kao dodatak brojnim jelima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group