3 najekonomičnije supernamirnice koje možete dodati svojoj ishrani

Kada čujete reč "superhrana" ili "super-namirnice", možda ćete pomisliti na skupe nutritivne opcije, ali u stvarnosti, superhrana nije jednostavan marketinški trend ishrane.

Superhrana je postojala mnogo pre nego što je dobila svoj specifični konceptualni okvir. Sve ove namirnice imaju osnovnu zajedničku osobinu: imaju visok nutritivni profil, prikupljajući bogatstvo hranljivih materija od velike vrednosti za naše telo. Pored toga, nekoliko ovih supernamirnica takođe ima jaka svojstva protiv starenja.

Otkrivamo vam najpovoljnije opcije koje možete dodati na svoju listu za kupovinu.

Mahunarke: Superhrana za siromašne

Nemate mnogo izgovora da ne jedete mahunarke, hranu koju su nekada zvali "siromašno meso" zbog njihove visoke nutritivne vrednosti i niske cene. Zbog toga su jeftine, lake za kuvanje i odličan izvor biljnih proteina.

Pored toga, dobar su izvor vlakana, omega-6 masnih kiselina, vitamina rastvorljivih u vodi i fitokemikalija. One su takođe namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da neće uzrokovati porast šećera u krvi.  

Kako ih uključiti u svoju ishranu:

Salate, supe i variva od mahunarki samo su neke od vaših brojnih opcija.

Bundeva

Ova hrana dobija vrhunske ocene zdravstvenih stručnjaka, ali se često zanemaruje kada prođu jesen i zima. Bundeva je prepuna beta-karotena, vitamina A i drugih antioksidanata. Pomaže u podršci imunološkom sistemu, pruža zaštitne prednosti za srce, bori se protiv starenja i štiti naše oči.

Kako je uključiti u svoju ishranu?

Bundeva ne mora da bude sveža da bi bila zdrava. Dok konzervisana bundeva ima manje vlakana, često ima više bioraspoloživog beta-karotena. Može se peći, puniti, koristiti za deserte (kao što su mafini, pite i kolači) i supe. Ako koristite svežu bundevu, ne bacajte semenke! One su bogate magnezijumom i izvor su biljnih proteina i zdravih masti.

Kupus

Kupus je bogat vlaknima, kalcijumom, gvožđem, vitaminima A, C i K. Takođe je pun antioksidanata koji pomažu u prevenciji raka.

Kako ga uvrstiti u svoju ishranu?

Kao svež za salatu, iseckan u čorbama, supama i omletima. Možete ga čak ispeći da napravite čips od kupusa ili ga blanširati i zamrznuti za kasniju upotrebu. Ako kupus ne volite, probajte prokelj ili kelj.  

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group