Kako 30 minuta vežbanja dnevno utiče na zdravlje žena

Nove studije su pokazale da čak i blaga fizička aktivnost u trajanju od makar pola sata ume da napravi neverovatnu razliku...

Pola sata vežbanja dnevno povezano je sa smanjenim rizikom od smrtnosti, srčanih problema i dijabetesa kod žena, pokazali su rezultati nekoliko istraživanja.

Jačanjem mišića i kostiju, srca i pluća, imunološkog sistema, pravi se ogroman korak ka zaštiti od hroničnih bolesti, pa se uglavnom svim odraslim osobama preporučuje trening u trajanju od pola sata makar tokom većine dana u nedelji. Naravno, vežbanje nije lek, ali svakako pomaže.

Istraživači su ispitivali efekte fizičke aktivnosti i kako utiče na smrtnost, srčane bolesti, dijabetes, karcinom i zdravlje kostiju. Kako se pokazalo, žene koje su vežbale 2,5 sata nedeljno smanjile su rizik od smrtnosti za 19 procenata u odnosu na one koji ne vežbaju.

Pored toga, na osnovu jedne ranije studije urađene na 655.000 odraslih osoba, ustanovljeno je da žene koje vežbaju bez nekog posebnog programa samo jedanaest minuta dnevno, produžavaju svoj život za čak 2 godine!

Istraživanje je takođe pokazalo da su žene koje su radile napornu fizičku aktivnost (dovoljnu da izazove znojenje ili ubrzan rad srca) 2-3 puta nedeljno, ili bilo koju aktivnost do 4-6 puta nedeljno, imale oko 20% manji rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i krvnih ugrušaka, u poređenju sa ženama koje su bile neaktivne.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group