Zašto vaša odrasla mačka ne želi da se igra?

Mačke su poznate po tome da vole da se igraju.

Samim tim može biti iznenađujuće ako vašoj ljubimici bacite lopticu ili klupko konca, a ona odbije da se poigra sa njima. Nije u mačijoj prirodi da ignoriše bilo šta malo što se kotrlja po podu, zbog čega je razumljivo ako ste zabrinuti. Iz ovog razloga važno je da saznate zašto je vaša mačka ravnodušna prema igri i šta možete da uradite povodom toga.

Naime, mačije interesovanje za igru započinje gotovo po rođenju i dostiže svoj vrhunac u dobi od 4-5 meseci. Nakon toga želja za igrom lagano opada. Kada mačka dođe u zrelo doba, ona će ili nastaviti da se aktivno igra u malo manjem intenzitetu ili se pretvoriti u krznenu loptu koja će više voleti da vam sedi u krilu i mazi se. Međutim, postoje i određeni problemi koji mogu uticati na ponašanje mačke i smanjiti želju za igranjem.

Stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju:

Zdravlje mačke – Prvi u nizu faktora koji mogu uticati na nivo aktivnosti mačke je njeno zdravlje. Problemi poput artritisa mogu u velikoj meri smanjiti interesovanje mačke za igru. Osim toga prisustvo crva u crevima može uticati na to da mačka nema želju za igrom.

Potreba za stimulacijom – Mačija igra zapravo oponaša lov. Pokret u prostoriji izaziva lovca u njoj i navodi ga da juri plen. Dok je mačka mala ona je sebi samoj dovoljna za igru. U stanju je satima da baca i lovi svoju igračku. Međutim, kada odraste biće joj potrebna direktnija stimulacija. To bi značilo da ćete morati da se malo više potrudite oko nje da bi učestvovala u igri.

Stres – Bilo koja vrsta stresa izazvana iznenadnom promenom može uticati na nivo aktivnosti mačke. Ukoliko je mačka pod stresom bilo zbog dolaska bebe u kuću, novog ljubimca, preseljenja ili promene njene rutine, ona neće želeti da se igra.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group