Zašto vaš pas toliko voli da žvaće, pa čak i da jede vaše čarape?

Svaki vlasnik psa zna da izbijanje zuba dovodi do toga da štenci grickaju po kući sve što im dođe pod njušku.

Sam čin žvakanja može delovati bezopasno, sem ako je u pitanju nešto što kada sažvaće vaš ljubimac može i da proguta. Jedna takva stvar koju psi većinom vole da žvaću, a neretko i progutaju su vlasnikove čarape. Iako one nisu u istom obimu opasne poput hrane koja je toksična za pse, ako ih je pas progutao one takođe predstavljaju razlog za zabrinutost.

ZAŠTO DAKLE PSI VOLE DA ŽVAĆU I POJEDU ČARAPE?

Prljave čarape koje leže na podu zaista ne izgledaju kao privlačna opcija za užinu, ali čini se da vaš ljubimac ne misli tako. Čarape, čak i ako su sveže oprane mogu da nose u sebi vaš miris i to je ono glavno što budi interesovanje vašeg psa za njih. One mogu izgledati zanimljivo za igranje, a vrlo lako se može dogoditi da ih pas slučajno proguta. Postoje i određeni metabolički poremećaji koji dovode do toga da psi gutaju stvari koje nisu hrana.

ZAŠTO JE GUTANJE ČARAPA PROBLEM?

Čarape mogu izgledati sasvim bezazleno, u odnosu na druge stvari koje je važno držati van domašaja psa. Međutim, budući da se prave od konca, odnosno vunice one mogu izazvati smetnje u radu creva, njihovu blokadu, pa čak i smrt. One se mogu zaglaviti u bilo kom delu creva i sprečiti drugu hranu da slobodno prolazi. To može dovesti do upale okolnih tkiva, a ako se blokada ne ukloni, zapaljena tkiva mogu dovesti do nekroze. Ukoliko primetite da je vaš pas pojeo čarapu, važno je da se što pre obratite veterinaru. U najvećem broju slučajeva hirurški zahvat je jedina opcija za rešavanje ovog problema.

KAKO MOŽETE SPREČITI PSA DA POJEDE VAŠU ČARAPU?

Prvo korak je svakako držanje čarapa van domašaja psa. Zaboravite dakle na prljave čarape koje leže svuda razbacane po kući. Psu su potrebne dnevne stimulacije i zanimljive igre, kako mu ne bi bilo dosadno i kako ne bi tražio zanimaciju tamo gde ne treba. Drugi korak je svakako obuka, koja bi trebalo da nauči vašeg psa da ne žvaće i guta ono što nije hrana. Metode zasnovane na komandama „pusti to“ ili „ostavi“, mogu biti od velike koristi kada vam zatrebaju pod uslovom da ih je pas usvojio. Ako vidite psa da žvaće vašu čarapu, možete pokušati da je fizički izvadite iz njegovih usta, ali ne smete dozvoliti da se to pretvori u igru.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group