Zašto psi vole da ližu svoje vlasnike?

Da li ste se ikad zapitali zašto vaš pas ima običaj da poliže vaš dlan kada vam se približi?

Većina pasa se ponaša na ovaj način prema svojim vlasnicima. Ljudi ovakvo pseće ponašanje nazivaju „davanje poljupca“ i smatraju to znakom naklonosti. Pa opet, čini se da pojedini psi ližu ljude češće od drugih. Da li takvo ponašanje ima neko skriveno značenje u sebi? Da li to nekad može da predstavlja problem?

RAZLOZI KOJI NAVODE PSA DA LIŽE SVOG VLASNIKA

NAKLONOST – Glavni razlog psećeg lizanja je svakako ljubav prema vlasniku. Na ovaj način psi svom vlasniku pokazuju naklonost, a isto rade i sa drugim psima, naročito sa svojim mladuncima. Da im date šansu, psi bi vam rado polizali lice, jer njega smatraju najvažnijim delom vašeg tela, ali će u svakom slučaju i dlan da posluži.

TRAŽENJE PAŽNJE – Lizanje koje započinje kao naklonost, često je praćeno reakcijom vlasnika u vidu smeha i maženja sa psom. Ako je pas željan vaše pažnje, oseća se usamljeno ili mu je jednostavno dosadno, on će vam prići i počeće da vam liže ruku.

INSTINKT – Vukovi i divlji psi svojim mladuncima donose ulovljeni plen kao obrok. Mladunci koji su premladi da bi jeli sirovo meso će samo lizati sitne komade oko majčinih usta. Naučnici veruju da je ponašanje lizanja preneto putem DNK i na današnje pse, koje držimo kao kućne ljubimce, što bi značilo da oni to instinktivno rade.

DOPADA IM SE UKUS – Kada pas krene da liže vaš dlan on može otkriti da mu se dopada intrigantan ljudski ukus, koji je pomalo slan. Psi su poznati po tome da vole sve što ima zanimljiv ukus, pa je lizanje zapravo jedan od načina istraživanja sveta.

OPSESIVNO – KOMPULZIVNO PONAŠANJE – Iako retko, psi mogu da pate od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, koji je najčešće izazvan stresom i anksioznošću. Ukoliko vas pas pokazuje znake ovog poremećaja pri čemu se lizanje dešava konstantno, i uključuje ne samo vaše dlanove, već i druge stvari u njegovom okruženju, potrebno je da se obratite veterinaru kako bi vam dao odgovarajući terapiju.

DA LI SU PSEĆI „POLJUPCI“ BEZBEDNI?

Obično je relativno bezopasno kada vas pas poliže po ruci, pa čak i po obrazu. Međutim, ne bi trebalo da verujete u mit koji kaže da su pseća usta čistija od ljudskih. U njima ima bakterija koje se tu prirodno nalaze, zbog čega su ugrizi pasa toliko opasni. Ali, to ne bi trebalo da vas zabrinjava jer vam te bakterije neće naneti štetu sem ako na ruci imate otvorenu ranu.

KAKO DA NATERETE SVOG PSA DA PRESTANE DA VAS LIŽE?

Jednostavno je zapravo, kada vas pas poliže ne posvećujte mu pažnju koju želi, povucite ruku prema sebi i okrenite glavu. Kada lizanje prestane, potapšite ga po glavi i nagradite poslasticom. Vremenom on će uvideti da vam takvo nešto ne prija, i potrudiće se da vam svoju ljubav ne iskazuje na taj način.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group