Zašto mačke vole da se valjaju u prašini?

Uprkos tome što su po prirodi vrlo pedantne, mnoge mačke vole da se valjaju u prašini.

Ovakvo ponašanje izgleda potpuno kontradiktorno njihovom nastojanju da svoje krzno drže u savršenom izdanju. U tom pogledu vlasnici mačaka su obično vrlo zbunjeni kada vide da se njihove ljubimice ovako ponašaju. Međutim, iako deluju čudno „kupke“ u prašini su zabavne i mogu učiniti da se mačka trenutno oseti dobro, kao i da sa svog krzna ukloni dosadne parazite.

Najčešći razlozi zbog kojih se mačke valjaju u prašini:

Hlađenje tokom vrelih dana – Kada je napolju jako toplo, mogli biste primetiti da se vaša mačka valja u prašini. Razlog koji iza toga stoji je jednostavan, a to je želja za hlađenjem. Gusta dlaka otežava mačkama da se rashlade tokom leta, a tlo koje se nalazi ispod prašine je obično hladno i vlažno što mačkama izuzetno prija.

Obeležavanje teritorije – Između ostalog, mačke obeležavaju svoju teritoriju šireći svoj miris valjanjem po zemlji. One koriste svoje mirisne žlezde na obrazima, šapama i bokovima kako bi ostavile svoj trag na datoj površini. Obeležavanje teritorije je taktika koju koriste kako bi držale potencijalne rivale i neprijatelje podalje od sebe.

Teranje – Kada je mačka u teranju ili je upravo završila sa parenjem, ona će se kotrljati po zemlji i valjati u prašini. Kotrljanjem mačke šire svoje feromone, a oni prenose karakterističan miris svake mačke i ukazuju na određene telesne promene, poput vremena idealnog za parenje. Širenjem ovih feromona mačke žele da privuku pažnju potencijalnih partnera u blizini.

Igranje – Valjanje u prašini može biti podstaknuto željom za igranjem. Mlade mačke koje su posebno aktivne, vole da skaču kada su napolju, penju se na drveće i jure za pticama. Valjanje u travi i prašini je takođe način da se dobro zabave.

Svrab i druge iritacije – Ako mačka trpi svrab koji ne može da ukloni češanjem, velike su šanse da će pokušati to da reši valjanjem u prašini. Ovo se odnosi na svrab i druge iritacije koje se nalaze na teško dostupnim mestima, poput leđa.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group