Zašto mačke vole da piju mleko ako je ono loše za njih?

Ne tako mali broj ljudi je odrastao verujući da mačke treba da piju mleko.

Štaviše mačkama lutalicama ali i svojim ljubimicama, oni su nudili mleko. To je svakako plemenita namera, i svako ko je ovako postupao želeo je da nahrani mačku, jer je znao da mleko sadrži važne hranljive materije poput kalcijuma, joda, kalijuma, fosfora. Vođeni mišlju da je mleko nutritivno vredno i dobro za mačke, mnogi od nas su (ponavljamo) ga nudili mačkama. S druge strane ni mačke nisu te koje odbijaju mleko, pa kada se dve stvari spoje ovo sve ima smisla. U poslednje vreme sve se više priča o mačijoj intoleranciji na laktozu, pa je sve veće oklevanje među vlasnicima mačaka da im daju mleko. Ipak to ne umanjuje činjenicu da mačke i dalje vole da piju mleko. Zašto dakle mačke toliko vole mleko, u poređenju sa mnogim drugim stvarima kada ono nije dobro po njih?

MAČIJA INTOLERANCIJA NA LAKTOZU

Najjednostavnije rečeno, mleko je loše za mačke zbog intolerancije na laktozu. Životinje su jedino izložene laktozi kada su male, i kada piju majčino mleko. To bi značilo da mačke mogu da konzumiraju mleko bez negativnih posledica samo dok su mačići. Da bi svario laktozu, mlečni šećer, ljudski ili mačiji digestivni sistem mora da sadrži enzim laktazu. Po rođenju ovog enzima imamo dosta u našem sistemu i on nam pomaže da napredujemo konzumirajući mačino mleko. Kako odrastamo i mi i mačke, količina enzima laktaze u telu se smanjuje. Manje laktaze znači manje sposobnosti za varenje laktoze. Rezultat je intolerancija na laktozu.

KAKO SE MANIFESTUJE INTOLERANCIJA NA LAKTOZU?

Za razliku od alrgija na hranu, intolerancija na hranu ne uključuje imunološki sistem. Svima onima koji ne podnose laktozu nedostaje enzim laktaza. Ona razgrađuje laktozu, šećer koji se nalazi u mleku. Kao rezultat toga mačke nisu u stanju da svare mleko. Intolernacija na laktozu se manifestuje u vidu mučnine, grčeva, gasova, nadimanja i dijareje. Iako intolenacija na laktozu može izazvati veliku nelagodu, stručnjaci tvrde da nije opasna po život. Koliko je mačka sklona razvoju simptoma nakon konzumiranja mleka u suštini zavisi od jačine njenog organizma, u šta na prvi pogled ne možete da imate uvid.

DA LI MLEKO MOŽE DA BUDE OPASNO PO ŽIVOT MAČKE?

Već smo istakli da intolerancija na laktozu ne ugrožava život mačke, ali je svakako neprijatna. S druge strane ako mačka ima neke druge zdravstvene probleme i ako uzima neke lekove, mleko može da bude problematično, pa čak i opasno po život mačke. Postoji mnogo lekova koji ne reaguju dobro ako se uzimaju uz hranu bogatu kalcijumom kakvo je mleko. Ako su ti lekovi potrebni mački, mleko može sprečiti njihovu apsorpciju.

I ZAŠTO MAČKE VOLE UKUS MLEKA?

Kada je u pitanju ljubav prema mleku, sve se zapravo svodi na ukus koji mačke vole i ni na šta drugo. I sami nešto jednostavno volite ili ne volite, a postoje i stvari koje su univerzalne poput čokolade, pri čemu je vrlo teško naći nekog ko je ne voli. Ista je priča i sa mačkama i mlekom.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group