Zašto mačka odjednom vrši nuždu u vašoj sudoperi?

Zamislite samo taj poražavajući prizor kada ustanete ujutro, dođete u kuhinju da skuvate kafu i otkrijete da je vaša mačka obavila svoju nuždu u sudoperi.

Nema sumnje da će vas preplaviti bes, naročito ako ovo vašoj ljubimici nije prvi put da vrši nuždu na pogrešnom mestu. Naime, prema rečima stručnjaka postoji nekoliko razloga koji stoje iza ovakvog ponašanja, a pre nego što se pozabavite rešavanjem problema biće dobro da otkrijete uzrok.

Šta navodi mačku da vam ostavlja nepoželjan „poklon“ u sudoperi?

Problemi u ponašanju – Kada kažemo problemi u ponašanju ne mislimo na to da je mačka loša ili da ima zlu nameru, već da se jednostavno ponaša kako nama ne odgovara. Vi kao njen vlasnik morate da je usmerite ka prihvatljivijem obliku ponašanja. Ako ste u svoj dom doneli još jednu mačku, pored vaše postojeće to bi moglo dovesti do potrebe za obeležavanjem teritorije kod starije mačke. U prirodi mačke pokrivaju zemljom ili peskom svoj učinak, kako bi sprečile predatore da prate njihov trag. Međutim, ako se mačka oseća ugroženo ona bi mogla namenski ostavljati trag mokraće ili izmeta na vidljivim mestima, kako bi odbranila svoju teritoriju.

Mačka želi da se poveže sa vama – Ako ste svojoj ljubimci nedostajali u toku prethodnog dana, lako bi se moglo dogoditi da ona dobije želju da se poveže sa vama, mešajući svoj miris sa vašim. Sudopera je nešto vaše, što često koristite, pa je „poklon“ na ovoj lokaciji njen način da skrene vašu pažnju.

Mačka vas oponaša – Možda niste ni primetili da vas vaša mačka posmatra kada odete u kupatilo. Naši mali krzneni prijatelji vole da nas oponašaju, pa će joj se iako ima svoju kutiju sa posipom, vaša sudopera učiniti kao privlačno mesto slično onom na koje vi odlazite kada vršite nuždu.

Emocionalni stres je razlog – Činjenica je da mačke ne prihvataju dobro promene. Bilo da se radi o promeni životnog okruženja ili nekih stvari iz mačije rutine, trebalo bi da znate da ona na to neće dobro reagovati. Mačke su robovi navika i preferiraju predvidljivost. Vršenje nužde u vašoj sudoperi je njen način da vam kaže da je pod stresom.

Nedostatak privatnosti – Ukoliko ste iz nekog razloga promenili mesto na kom stoji inače mačija kutija sa posipom, moglo bi se dogoditi da se to vašoj ljubimici ne dopada, jer joj nedostaje privatnosti. Mačke mogu da budu prilično izbirljive kada je u pitanju izbor lokacije za vršenje nužde, zbog čega je važno da kutiju sa posipom postavite na nekom mirnom i neprometnom mestu.

Problem sa kutijom sa posipom – Verovali ili ne, ali ako kutija sa posipom ne ispunjava standarde vaše mačke, ona je neće koristiti. Dakle nužno je da se pobrinete da mačija kutija sa posipom bude dovoljno čista kako bi je ona koristila. Ukoliko ste promenili kutiju sa posipom lako bi se moglo dogoditi da mački ne odgovara njena veličina, stil ili ulazna visina.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group