Zašto mačka izvija leđa u oblik luka kada hoda?

Mačke imaju običaj da nas iznenade svojim ponašanjem koje se često graniči sa čudnim i zabrinjavajućim.

One se služe govorom tela koji samo stručnjaci za mačke mogu zaista da razumeju. Čak i iskusni vlasnici koji u svom posedu imaju mačke godinama, često znaju da budu u nedoumici po pitanju ponašanja njihovih ljubimica. Jedan takav oblik ponašanja je hodanje sa izvijenim leđima u obliku luka. Čudno i fascinantno u isto vreme, ovakvo ponašanje pokazuje izvanrednu fleksibilnost mačije kičme koja ima čak 60 pršljenova.

Zbog čega dakle mačka hoda izvijenih leđa?

Mačka isteže mišiće – Nakon duge dremke sve mačke će imati potrebu da istegnu mišiće duž svog tela. Savijanje leđa u položaj luka je potez koji mačka pravi kako bi na najbolji način omogućila „usnulim“ mišićima da se probude. Uporedo sa ovakvim istezanjem mačka će tresti svoje prednje i zadnje šape.

Ona oseća veliku opasnost – Drugi u nizu najčešćih razloga zbog kojih mačka krivi svoja leđa na ovaj način je taj što se nečeg plaši. To je njena prirodna reakcija na opasnost i zapravo ona ovim stavom zauzima odbrambeni položaj. Ova poza se često naziva i „stavom mačke za Noć veštica“ i praćena je nakostrešenom dlakom duž tela.

Ona lovi i spremna je za napad – Ako mačka sporo koraka ka nečem sa zakrivljenim leđima. Velike su šanse da lovi neki plen. Položaj luka joj daje dodatnu mogućnost da brže i lakše napadne svoj plen, odnosno skoči na njega. Ovakvo ponašanje se često viđa kod mačića koji vežbaju svoje veštine lova u leglu.

Mačka ima bolove u leđima i stomaku – Postoji velika verovatnoća da se mačka ne oseća dobro ukoliko već par dana hoda na neobičan način. Zdravstveni problemi poput bolova u stomaku i leđima mogu biti uzrok tome. Znaćete da je ovo u pitanju ako ona odbija da se mazi sa vama, pokazuje znake agresije, odbija da jede, letargična je ili deluje uznemireno.

Ona je dobila artritis – Ukoliko imate stariju mačku postoji mogućnost da se kod nje razvio artritis, zbog čega se stav njenog tela pri hodanju mogao promeniti. Ako vam deluje da hoda ukočeno, nerado se spušta ili penje uz stepenice, vuče zadnje noge i njeni zglobovi izgledaju ukočeno, to je znak da ima artritis.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group