Zašto mačka ima običaj da liže zemlju?

Mačke su poznate kao vrlo izbirljive u pogledu hrane koju jedu.

Samim tim može biti prilično iznenađujuće ako svoju ljubimicu zateknete da jede ili liže neke nejestive stvari. Uzmimo za primer mačiju fascinaciju plastičnim kesama, koje imaju običaj da ližu kada im se pruži prilika. Ali, to nije sve, na toj listi se nalazi beton, pa čak i zemlja.

Ali, zašto mačke ližu zemlju?

Iako nam nije strana slika mačke koja liže svoje krzno u cilju njegovog doterivanja, kao i dlanove svog vlasnika, može biti prilično čudno kada vidite da liže zemlju. Bilo koja nejestiva stvar koja dolazi u kontakt s ustima, može da dovede do komplikacija, zbog čega je važno da ne zanemarite ako vidite svoju mačku da se ponaša na ovakav način.

Uobičajeni razlozi zbog kojih mačka liže zemlju su:

Nedostatak u ishrani – Ukoliko mačka pati od nedostatka hranljivih materija u organizmu, kao što su vitamini i minerali, ona će pokušati da ih nadoknadi na nama čudne načine, lizanjem zemlje na primer. Važno je da se uverite da vaša mačka dobija izbalansiranu ishranu, kako biste mogli da eliminišete ovaj razlog.

Blaži oblik pika poremećaja –Poznatiji kao poremećaj koji bilo čoveka ili životinju navodi da jede čudne stvari, pika poremećaj je stanje koje zahteva lečenje. Stvari poput plastike, kartona, papira i zemlje nalaze se na listi koju će onaj ko pati od ovog poremećaja pokušati da pojede. Kada je zemlja u pitanju, smatra se da je to blaži oblik ovog poremećaja koji doduše ako se ne leči može vremenom da preraste u opsesivnije stanje.

Istraživanje novih ukusa i tekstura – Ponekad je želja mačke da poliže tlo jednostavno vođenja njenim urođenim instinktom. Budući da su po prirodi vrlo radoznale, mačke neće odoleti da s vremena na vreme istraže nove ukuse i teksture. Ako vidite da vaša mačka liže zemlju, ali da to ne radi kompulzivno, nema razloga da budete zabrinuti.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group