Zašto mače gubi dlaku na vrhu repa?

Da li ste primetili da vaše mače gubi dlaku na vrhu svog repa?

Kao odgovoran vlasnik jednog malog krznenog stvorenja, razumljivo je da ste zabrinuti zbog ovog stanja. Međutim, postoji mnogo razloga koji mogu dovesti do lokalizovane ćelavosti na mačijem telu. U redovima koji slede otkrivamo vam najčešće uzroke kako biste znali na koji način je poželjno da pristupite rešavanju ovog problema.

Problem sa ponašanjem – Kao i ljudske bebe, mačići se igraju i istražuju svoje okruženje koristeći svoja usta. S toga je prilično uobičajeno videti ih kako žvaću razne stvari, uključujući i vrh svog repa. Osim uobičajene razigranosti, žvakanje repa može biti povezano sa dosadom ili nicanjem zuba. Ponovljeno ponašanje žvakanja može biti uzrok odsustva dlaka na vrhu repa. Najbolje rešenje za ovu situaciju je nabavka zanimljivih igračaka koje će mačetu skrenuti pažnju.

Stres i anksioznost – Mačke su vrlo osetljiva bića koja ne vole promene. To se odnosi na mnoge stvari do nepoznatih mirisa, preko novih lica, nameštaja u kući, lokacije doma, zvukova i bilo čega drugog što narušava rutinu. Sve ovo je povezano sa teritorijalnom prirodom mačke koja je duboko usađena u njenoj DNK. Kada je mačka uznemirena ona će se okrenuti preteranom lizanju kako bi se smirila. U tom slučaju često lizanje repa dovešće do ćelavosti. Važno je da razumete izvor stresa kod vašeg mačeta da biste ga mogli ukloniti.

Infekcije izazvane parazitima – Ako ste primetili da vaše mače intenzivno češe svoj rep, to bi moglo biti upozorenje da potražite parazite na krznu vašeg ljubimca. Krpelji, grinje i buve mogu izazvati alergijski dermatitis koji može biti vrlo neprijatan. Budući da ova sitna stvorenja vole da se nastanjuju u podnožju repa, velike su šanse da će mače žvakati rep da bi se oslobodilo svraba. Prema savetu veterinara biće potrebno da upotrebite sredstva za uklanjanje ovih parazita.

Alergije – Nažalost, mačke baš kao i ljudi mogu da pate od alergija koje izazivaju svrab. Ukoliko vaša mačka pati od alergije ona će žvakati svoj rep i čupati dlake sa tela u pokušaju da se oslobodi svega što joj stvara neprijatnost. Ako sumnjate da je vaše mače na nešto alergično, biće mu potreban veterinarski pregled kako biste saznali šta su okidači. Mačke mogu biti alergične na prašinu, polen, određenu hranu, jake mirise, pa čak i buve.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group