Top 5 najskupljih rasa mačaka na svetu

Više slika

Više slika

Pas je najbolji čovekov prijatelj, dok mačke nisu daleko iza njih...

Mačke su vrlo dobri ljubimci, naročito zbog nezavisne prirode i generalne čistoće. Takođe se smatraju za najpopularnije ljubimce na svetu.

Mačke su pripitomljene životinje, još od mlađeg kamenog doba - neolita, iako prvi sigurni znaci (da se smatraju ljubimcem ) potiču iz drevnog Egipta. Poznate po svojojstopi uzgoja, mačke su poznate i kao odlični prijatelji čoveka. Imaju sposobnost da love pacove, kao i sve ostale štetočine koje se mogu pojaviti u mnogim domaćinstvima.

Mačke mogu imati različit izgled i karakter, tako da ih ljudi mogu birati u zavisnosti od njihovih prednosti.  Stidljive i introventne osobe mogu da se odluče za pomalo rezervisane vrste:  Američku kovrdžavu mačku ili čak Škotsku mačku sa prekopljenim ušima (Scottish Fold). Za oneni koji su društveniji i vole da izlaze idealna vrsta mačke bi bila Manks ili Birmanska - ove dve vrste imaju sličan karakter kao psi. Ako više volite “elegantniji” izgled mačke, onda je za vas idealna Sijamska, a ako ste više za “opušteniji” i oštriji izgled Maine Coon bi bio odličan izbor.

Neke mačke su ređe od drugih, a ta kombinacija retkosti i lepote je dovela do neverovatnih cena. Pogledajte koje su to rase mačaka koje su najskuplje i uživajte u galeriji njihovih slika...

1. Ašera - oko 125 000 dolara

DNK testovi su pokazali da je rasa ove mačke u stvari - Savana, mada to nije sprečilo njene ljubitelje da cene njenu lepotu. Ašera nije čistokrvna rasa u pravom smislu te reči jer je rezultat hibridnih gena od više različitih mačaka - domaće mačke, azijskog leoparda i afričkog servala. Rezultat je domaća mačka koja izgleda kao leopard.

“Lifestyle Pets” kompanija koja je stvorila ovu rasu mačke, odgoji samo pet mačaka godišnje. Ašera mačke koje imaju šaru kao snežni leopard se prodaju po ceni od 125 000 dolara. Ostale se mogu prodati i po ceni od 22 000 dolara, a prosečna cena se kreće oko 28 000 dolara. “Lifestyle Pets” kompanija se od nedavno fokusirala na kreiranje hipoalergene Ašere čija će se cena kretati oko 37 000 dolara. Iako ćete dati više novca za nju, vredi - jer je Ašera više od obične mačke.

2. Bengalska mačka - 42 000 dolara

Bengalske mačke nisu retke i ima ih ukupno oko 60 000 širom sveta. Njena lepota je međutim bila dovoljna za jednu Britanku - Sindi Džekson da plati 42 000 dolara za nju 1998. godine. Njeno ime je bilo Fur Ball (krznena loptica) i definitivno je koštala mnogo više nego loptica od novca.

Bengalske mačke su rezultat hibrida između domaće mačke i azijskog leoparda. Njeno naučno ime je Prionailurus Bengalensis Bengalensis pa je odatle poteklo njeno ime. Krzno joj je slično leopardovom, dok njena veličina i oblik podsećaju na domaću mačku. Bengalska mačka je ekstremno popularna zbog njenog divljeg izgleda koji uključuje velike ovalne mrlje, svetao stomak i prugice - baš kao i azijskog leoparda. Njen temperament bi trebalo da postane sličniji domaćoj mački kada se ukloni nakon najmanje tri generacije. Saveti eksperata su ipak da se Bengalske mačke drže kao ljubimci samo nakon četvrte generacije. Prve tri bi trebalo da se drže samo radi uzgajanja.

3. Savana - 22 000 dolara

Savana je hibridna mačka koja je nastala mešanjem domaće mačke i afričkog servala. Nastala je 1986. godine. Prva generacija Savana mačke koja je polovino serval može da košta čak do 22 000 dolara. Vrednost joj može opasti kako se generacije udaljavaju od prve.

Savana je ogromna domaća mačka. Iako je vitka, njena visina daje izgled ogromne mačke, iako nije mnogo teška. Kao i cena, njihova veličina se smanjuje kako generacije počinju da se odmiču od prve. Neke države (kao što je Australija) ne dozvoljavaju njihovo držanje kao kućne ljubimce, tako da je jako bitna provera pre nego što se kupi.

Ako ipak kupite ovu mačku, preuzmite specijalne mere zbog njene sposobnosti da visoko skače. Ona može skočiti čak do 8 metara iz mesta; što znači da su frižideri, visoke police, kabineti i vrata samo laka igra za ovu rasu. Zbog njihove radoznale prirode, mogu naučiti da otvaraju vrata, kabinete i ormane.

Jako su društvene, ako se tokom razvijanja dosta vremena provodi sa njom. Verna je svom vlasniku i moguće je siktanje na nepoznate osobe.

4. Sfinks - 3 000 dolara

Poznata i kao vanzemaljac mačka, Sfinks je bezdlaka rasa mačke koja se pojavila u Kanadi 1996. godine. Njihova koža podseća na jelensku i najčešće je prekrivena velus dlakama. Zbog nedostatka krzna, imaju sklonost ka maženju i prijubljivanju sa ljudima i drugim životinjama kako bi se ugrejale. Imaju snažno telo i glavo u obliku klina.

Sfinks je izuzetno inteligentna rasa mačaka. Vole da se penju i živahne su. Treba im dosta pažnje, ali se uvek iskupe svojom vernosti i ljubavlju prema vlasniku.

5. Peterbald - 3 000 dolara

Peterbald je ista kao Sfinks, samo što je iz Rusije, a ne Kanade. Njena glavna odlika su plave oči. Vrlo su nežne i živahne i mogu mirno živeti sa drugim ljubimcima. Takođe su jako verne - poznate su po tome što prate svog vlasnika gde god da krene.

Dobro je građena, dobronamerna i elegantna. Uši su joj jako razdvojene, a oči su joj bademastog oblika. Može se držati sa razne predmete i otvarati vrata zahvaljujući spojenim prstima i šapama ovalnog oblika.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group