Šta mačku navodi da se valja po betonu?

Koliko god mislili da poznajete svoju ljubimicu, ona bi vas vrlo lako mogla iznenaditi nekim neobičnim oblikom svog ponašanja, bez ikakve najave.

Iako su u suštini mačke predvidljive jer su robovi navika, dešava se da se nekad prilično čudno ponašaju. Jedan takav slučaj je kada se valjaju po betonu. Zašto se to radi?

Ona se oseća sigurno – Iako su mačke po prirodi grabežljivci, one su ujedno i plen većim predatorima. Ono što možda niste znali je da su one toga itekako svesne, iako ne žive u divljini. Kao takvoj, vašoj mački nije baš lako da se oseća opušteno, posebno ako se nalazi u nekom novom okruženju. Osim toga, stomak je najosetljiviji i najranjiviji deo mačijeg tela, koji svaka od njih brižljivo čuva. Samim tim ako se mačka valja po betonu u našoj neposrednoj blizini, to je znak da se oseća bezbedno kraj vas.

Ona pokušava da privuče vašu pažnju – Drugi najčešći razlog zbog kog bi se mačka mogla valjati po betonu je taj što pokušava da skrene vašu pažnju na sebe. Ona bi to mogla da radi iz raznih razloga, a na samom vrhu su želja za igrom s vama i svakako glad. Takođe, trebao bi da obratite pažnju na to da ovakvo ponašanje ne pređe mački u naviku.

Ona obeležava teritoriju – Baš poput njihovih divljih rođaka i naše domaće mačke će se kotrljati po travi, zemlji ili betonu kada žele da obeleže svoju teritoriju. Mačke spadaju među životinje koje mogu da emituju feromone koji služe za obeležavanje teritorije. Ostavljanje vlastitog mirisa je od izuzetnog značaja za mačku i u ovom činu je ne bi trebalo prekidati.

Ona je u teranju – Kotrljanje po betonu je nešto što mačke koje nisu sterilisane praktikuju kada su u teranju. Kako bi vaša mačka privukla pažnju mačora, ona će se kotrljati po zemlji otkrivajući svoje genitalije. Ovaj jedinstven čin poziva na parenje i obično je praćen glasnom vokalizacijom.

Ona pokušava da se rashladi – Iako vaša kućna mačka vodi poreklo od divljih mačaka koje žive u toplim predelima i kao takva ona zaista voli toplotu, to svakako ne znači da joj povremeno ne može biti suviše vruće. Kada se to dogodi mačka će birati neku hladnu površinu poput betona da bi se zahvaljujući njoj rashladila.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group