Mali saveti za sečenje noktiju mačkama koje to baš i ne vole

Podrezivanje noktiju mačkama nije najlakši zadatak na svetu.

To postaje još veći problem ako mačka zaista ne voli taj ritual i tokom njega postaje agresivna. Najčešće je skraćivanje noktiju mačkama neophodno, kako ne bi uništavale nameštaj po kući i grebale svoje vlasnike, zbog čega će vam mali saveti koje vam danas donosimo, zaista biti od koristi.

Savladajte osnove – Podrezivanje mačijih kandži bi trebalo da bude bezbolno, baš kao i sečenje ljudskih noktiju. Ako se vaša mačka ponaša agresivno dok joj skraćujete kandže, razlog može da bude taj da ste je nehotice povredili. Uverite se da ne sečete suviše blizu ružičaste nijanse na dnu kandže. Krvarenje posmatrajte kao upozorenje da ste slučajno zasekli previše i povredili mesto koje sadrži nerve i krvne sudove.

Omogućite mački da se upozna sa zvukom alatke za sečenje noktiju – Mačke su osetljive na zvukove, pa ako alatka kojom joj sečete nokte pravi škripav zvuk, ima smisla što će želeti da pobegne čim je čuje. Pokušajte da je pre sečenja naviknete na njen zvuk. Nagradite je poslasticama ako ne beži dok je alatka kraj nje.

Pokušajte sa sečenjem noktiju dok mačka drema – Ovo je jedan od saveta koji se daje i majkama tek rođenih beba. Najbolje je seći te male nokte dok beba spava. Isto važi i za mačke. Kada drema i dovoljno je opuštena, manje će pružati otpor pri sečenju. Jednostavno uzmite mačiju šapu, masirajte je dok se ne pojavi kandža i isecite jednu po jednu.

Umotajte mačku u peškir – Možete pokušati da svoju ljubimicu smirite i izbegnete da vas ogrebe dok joj sečete nokte, tako što ćete je umotati u peškir. Ovo posebno može da bude umirujuće ako ona ima svoj omiljeni peškir koji koristite posle kupanja.

Secite nokte mački kada je radoznala – Novo okruženje, poput prostorije u kojoj mački nije dozvoljeno da boravi, predstavlja najbolji način za ometanje njene pažnje. Možete u tom pogledu iskoristiti njenu radoznalost po pitanju nove okoline, dok pokušavate da joj skratite nokte.

Igrajte se češće sa mačijim šapama – Ako se redovno budete igrali sa šapama svoje mačke, ona će navići na vaš dodir i manje će pokazivati agresivno ponašanje pri sečenju noktiju.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group