Koliko legla godišnje je bezbedno za mačku?

Ako imate rasnu mačku, koja do sad nikad nije bila majka možda razmišljate u pravcu da joj priuštite to zadovoljstvo.

Čak i da to nije slučaj i da imate u svom domu običnu domaću mačku, šanse su da želite da znate koliko legla ona može bezbedno da ima godišnje. Naime, uzgoj mačića zahteva dosta novca, brige i odgovornosti. Ali, ako ste spremni za izazove, postoje neke stvari koje biste morali za znate pre nego što se upustite u ovu avanturu.

Polna zrelost mačaka i trudnoća

U proseku, ženke mačaka postaju polno zrele i sposobne za razmnožavanje već sa 6 meseci. Međutim, ovo može varirati u zavisnosti od rase. Tako na primer persijske mačke postaju polno zrele sa 10 meseci, dok su sijamske spremne da zatrudne već sa 4 meseca. Vreme kada mačke mogu da ostanu u drugom stanju naziva se teranje. Mlađe mačke imaju obično kraće periode odmora između dva ciklus, što znači ako slobodno šetaju i imaju pristup mužjacima, one će zatrudneti više puta u toku godine. Nažalost, većina njihovih mačića će završiti neželjena na ulici, a mali procenat njih će u skloništima za životinje možda pronaći svoj dom.

Ako imate u planu da razmnožavate svoju mačku, važno je da odaberete pravo vreme za to. Iako mačke mogu da zatrudne sa 4-6 meseci, to ne znači da bi takvo nešto trebalo dozvoliti. Zdravlje vaše mačke i njenih mačića je najvažnije, što znači da pre nego što napuni godinu dana ona nikako ne bi trebalo da se razmnožava. U tom periodu ona će biti dovoljno razvijena i zrela da se nosi sa svojim potomstvom.

Koliko dakle legla mačka može bezbedno da ima?

Mačke su specifična vrsta životinja i mogu da zatrudne u bilo kom trenutku dok traje period teranja. Mačkama je potrebno oko 3-4 parenja u roku od 24h kako bi se osigurala uspešna ovulacija. U tom trenutku toplotni ciklus mačke se završava i ona je spremna za začeće. Kada dođe do začeća, period trudnoće traje oko 2 meseca, odnosno od 61 do 72 dana. Međutim, mačka može ponovo da ostane u drugom stanju već 4 nedelje nakon porođaja. To u svakom slučaju nije poželjno, jer u tom periodu ona i dalje doji svoje mačiće.

Mačka može da zatrudni čak 5 puta u toku jedne godine. Ali, iako dakle može da ima više legla u toku jedne godine, to se ne preporučuje iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga. Da biste se pobrinuli za sigurnost vaše mačke iz svih uglova trebalo bi njena legla da ograničite na jedno, eventualno dva godišnje. Takođe, starost mačke je ključni faktor kada je rađanje mačića u pitanju. U idealnom slučaju mačke bi trebalo da rađaju mačiće između jedne i šest godina starosti. Sve iznad i ispod toga povlači sa sobom zdravstvene komplikacije.

Koliko puta mačke mogu da ostanu u drugom stanju u toku života?

Mačke mogu ostajati u drugom stanju tokom celog života, počevši od 4 meseca po rođenju. Za razliku od žena, one nemaju fazu menopauze. To znači da ostaju plodne tokom celog života, čak i u starosti. Hipotetički govoreći, ako vaša mačka doživi 14 godina i bila je trudna 5 puta svake godine, to je oko 70 trudnoća u njenom životu. To je bez svake sumnje previše, zbog čega veterinari savetuju vlasnike da na vreme sterilišu svoje mačke kako ne bi ostajale u drugom stanju prevelik broj puta.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group