Koliko često je potrebno da psa izvodite u šetnju?

Šetnja je vrlo poželjna aktivnost, kako za pse tako i za njihove vlasnike.

Međutim, ne zahtevaju svi psi istu količinu dnevnih šetnji. Dok je nekima od njih potrebno povremeno izvođenje u šetnju, drugi zahtevaju intenzivne i redovne šetnje po komšiluku. Ako znate koje dobrobiti šetnje donose vašem ljubimcu, i koliko često bi svog psa trebalo da šetate, pomoći ćete mu da ostane zdrav i fizički, i psihički.

PREDNOSTI ŠETNJE ZA PSE

Kada povedete svog psa u šetnju, pružate mu mnogo više od šetnje koja prvenstveno služi kako bi potrošio višak energije i izbegao opasnost od prekomernog povećanja telesne težine. Glavne prednosti šetnju su:

  • održavanje zdravlja zglobova
  • pružanje mentalne stimulacije
  • izgradnja mišića
  • regulacija digestivnog trakta
  • povećanje protoka kiseonika kroz telo
  • smanjenje dosade
  • obezbeđenje svežeg vazduha, sunčeve svetlosti i vitamina D

KOLIKO ČESTO JE POTREBNO PSA IZVODITI U ŠETNJU?

Rasa psa, njegova starost, zdravstveno stanje i drugi faktori mogu uticati na to koliko je njemu zapravo potrebno da ide u šetnju. Neke rase nisu fizički u stanju da hodaju dugo kao druge, pa je važno da to imate na umu. Osnovno pravilo je 20-30 minuta lagane dnevne šetnje. Radni i atletski građeni psi su veoma aktivni, pa su njima neophodne šetnje svakog dana. Među ove pse spadaju nemački ovčari, koliji, labradori i retriveri. S druge strane engleski buldozi, pomeranci, čivave i ši cu rase ne zahtevaju ni približno toliko šetnje kao prethodni psi. Oni su u suštini zadovoljni laganom šetnjom po kući. Psi koji imaju gusto krzno ili krate noge mogu imati poteškoća sa dugim šetnjama. Takođe, vreli letnji dani i izrazito hladne večeri u velikoj meri će uticati na dužinu vaših šetnji. Kada je reč o starijim psima i onima koji imaju problema sa srcem, zglobovima i gojaznošću, njihove šetnje bi trebalo da budu do 10 minuta.

KADA JE PSU PREVIŠE ŠETNJE?

Ako niste sigurni koliko šetnje može da izdrži vaš pas, važno je da pratite da li pokazuje znake umora. Ako sporo i tromo hoda, dahće i pokušava da vas zaustavi, znak je da bi trebalo da krenete kući. Redovne šetnje mogu povećati izdržljivost pasa. Ako je i posle 30 minuta vaš pas srećan i aktivan, znači da možete malo da produžite šetnju. Alternativno, ako nemate mnogo vremena za šetnju, učinite da ona bude napornija, uz neki brdovit teren.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group