Kako mačka može da zna da ste u drugom stanju?

Mačke su zaista jedinstvena stvorenja.

Mogu biti vrlo nestašne naročito dok su male, ali su najčešće vrlo nežne prema svojim vlasnicima. Ako imate u svom domu jednu mačku, vrlo je verovatno da ćete primetiti promenu u njenom ponašanju kada otkrijete da ste trudni. Vaša ljubimica bi vam mogla pokazati znatno više naklonosti nego ranije. Možda će vas pratiti u stopu, skakati vam u krilo, umiljavati vas se i spavati kraj vas. Svakako zapitaćete se da li je sve to samo slučajnost ili vam je ona zaista više naklonjena od kako ste u drugom stanju.

Prema tvrdnjama stručnjaka, mačke zaista mogu da osete ljudsku trudnoću. Zapravo, one mogu da otkriju da novi život raste u vama i pre nego što sami to shvatite.

Kako mačke mogu da osete da ste trudni?

Mačke osećaju hormonske promene – Kada žena ostane u drugom stanju, ona prolazi kroz nekoliko hormonskih promena, a to uključuje dramatičan rast estrogena i progesterona. Ovi hormoni su prisutni u urinu i krvi trudnice, posebno tokom prvog tromesečja. Zahvaljujući svom istančanom čulu mirisa, mačke zapravo mogu da nanjuše viši nivo hormona kod žena.

Mačke mogu osetiti promene u ponašanju – Ako patite od anksioznosti, stresa ili iscrpljenosti zbog trudnoće, vaša mačka će to primetiti. Njena instinktivna reakcija na vaše promene raspoloženja biće da se postavi zaštitnički prema vama. Nemojte se iznenaditi ako krene da vam liže obraz ili dlanove što nikad do tad nije radila.

Mačke mogu da osete promene u telesnoj temperaturi – Zbog oscilacija u nivou hormona u telu, trudnice se obično žale da im je previše toplo, nevezano za temperature spolja. Povišena telesna temperatura je pratilac trudnoće. Ove promene vaša mačka može vrlo lako da detektuje, a budući da ih prirodno privlače toplija mesta, razumljivo je da će želeti da vam budu bliže.

Mačke su osetljive na nove mirise – Mačke stvaraju snažnu emocionalno vezu sa svojim vlasnicima putem mirisa. One će se trljati o vas ili vam se motati oko nogu kada budu želele da vas „obeleže“ kao njihove. Budući da u sebi nosite bebu, miris vašeg tela će se promeniti. To će mačku navesti da oseti potrebu da vas ponovo obeleži.

Mačke mogu čuti otkucaje bebinog srca – Budući da su obdarene izuzetnim čulom sluha, mačke mogu da čuju otkucaje bebinog srca. Ovo se događa tek u trećem tromesečju, ali je i pored toga fascinantno što to mogu budući da je nama za takvo nešto potreban ultrazvučni aparat.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group