Gruba pseća igra: kada se umešati?

Prema ljudskim shvatanjima psi se među sobom igraju prilično grubo i to od malih nogu.

Međutim, ono što je za nas grubo, za njih je zapravo u granicama prihvatljivosti. Kroz napade, odbranu i jurnjavu psi vežbaju svoje sposobnosti da se brane i napadaju potencijalni plen. Ali, baš kao što i dečija igra može nekad da ode u krajnost i dovede do povrede, tako isto i pseća može da se pretvori u opasnu. Ono što bi kao odgovoran vlasnik psa trebalo da znate jeste kada i na koji način da se umešate.

Cezar Milan, svetski poznati bihejviorista za pse vam može dati odgovor na ovo pitanje. Naime, on ističe da postoji ogromna razlika između grube igre i agresije kada su psi u pitanju. Iako ovo varira od psa do psa, zaista je bitno da uvidite tu razliku. Kao vlasnik psa važno je da poznajete njegovo ponašanje, kako biste zaustavili agresivni oblik pre nego što do njega dođe. Najčešće reženje, lajanje i naginjanje ka napred sugeriše vlasniku da se pas sprema da bude agresivan.

Ako situacija eksalira u toku pseće igre, zaista je nužno da uskočite i odvojite svog ljubimca od ostalih pasa. Dozvolite mu da se smiri i ako vidite da su i drugi psi dovoljno mirni, možete mu omogućiti da im ponovo priđe. Psi se vrlo lako zanesu tokom igre, čak i kada nemaju nameru da budu grubi jedni prema drugima. To ste mogli i sami da iskusite ako ste se nekad malo duže igrali sa svojim psom i rvali na zemlji. On nema nameru da vas ugrize ili ogrebe, ali često nije svestan svoje snage. U tom je pogledu neophodno praviti pauze u toku igre.

Milan istče da životinje imaju tendenciju da oponašanju ponašanje svojih vlasnika. To znači da ako sa velikim oduševljenjem pozdravljate svog ljubimca, on će vam uzvraćati na isti način. Takođe, ako pri igri sa svojim psom koristite svoje ruke i noge kao “igračke”, očekujte da će ih vaš pas takvima smatrati odnosno da će biti grub prema vama. Savet je da nastojite da budete što nežniji prema svom psu, kako bi vam uzvratio istom merom, kao i da za igru koristite isključivo igračke.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group