Da li su lekovi za ljude opasni za pse?

Ako se vaš pas ikada povredio, dobio dijareju ili ga je ujeo neki insekt onda ste sigurno imali posla sa korišćenjem  lekova za ljudsku upotrebu za njegovo lečenje.

Kada vam se desi situacija gde morate da posegnete za medicinskim kabinetom, znajte da postoje lekovi koji su sigurni za korišćenje, ali i oni koji nisu.

Iako ste možda videli negde ili vam je neko rekao da su neki lekovi dobri za pse, bolje se prvo konsultujte sa vašim veterinarom pre nego što ih upotrebite prvi put. Zašto? Zato što vaš pas možda ima neku alergiju ili drugo oboljenje na koje bi lekovi za ljudsku uportebu pogrešno delovali.

Kako da psu date lek?

Kada psu dajete lek, budite sigurni koliku količinu treba da mu date. Vrlo je lako dati preveliku dozu psu, ako pogrešno pročitate ili zamenite mililitre sa miligramima. Takođe morate znati koliko je tačno vaš pas težak, da biste mu dali određenu količinu leka.

Na sve lekove za ljudsku upotrebu koje dajete psu kada je bolestan, možete napisati tačnu dozu koja je preporučena za vašeg ljubimca i tako nećete zaboraviti, niti pogrešiti.

Ako vam se desi da vam ispadne tableta na pod, a pas je nađe i pojede dajte mu odmah hidrogen od 3% jer on izaziva povraćanje. Što pre pas izbaci tabletu, to će manji rizik biti da je lek počeo da deluje.

Neki od lekova koje sigurno imate u kući, a mogu se dati psu kada mu se desi nešto “naopako” su: Hidrogen peroksid, Ranitidin - dobar je za stomačne grčeve, gasove i dijareju i Aspirin - dobar za bolove i visoku temperaturu.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group