Da li psi smeju da jedu pomorandže?

Pune vitamina C i drugih hranljivih materija, pomorandže su zdrava i osvežavajuća užina za ljude.

Sok od pomorandže je takođe na vrhu liste preporučljivih napitaka kada je doručak u pitanju, ali da li su pomorandže bezbedne i za pse? Šta ako vaš verni prijatelj poželi da proba ovo voće?

Iako nije svako voće bezbedno za pse, pomorandže se na svu sreću nalaze na listi dozvoljenih. Međutim, ključno je da svom ljubimcu dajete ovo voće u vrlo malim količinama, ne više od jedne do dve kriške dnevno. Uopšteno govoreći poslastice bilo koje vrste (među kojima je i pomorandža) ne bi trebalo da prelaze preko 10 % ukupne vrednosti kada je pseća hrana u pitanju.

Takođe, čak i ako se vašem ljubimcu sviđa drugo povrće i voće koje mu je dozvoljeno da jede, velike su šanse da će okrenuti njušku na drugu stranu, kada mu ponudite pomorandžu pre svega zbog njenog citrusnog mirisa. Isto se može desiti i sa mandarinama i grejpom.

Da li hranjenje psa pomorandžama njemu donosi neke koristi?

Osim vitamina, pomorandže u sebi imaju i značajan broj antioksidanata. Bogate su kalijumom i beta karotenom, pri čemu imaju malo natrijuma i vrlo malo vlakana. Ali, šta to znači kada su psi u pitanju? Baš kao i ljudima, pomorandže psima mogu omogućiti podizanje imunološkog sistema, zahvaljujući vitaminu C. Međutim, ono što možda ne znate je da za razliku od ljudi koji nemaju tu sposobnost, organizmi pasa proizvode vitamin C, tako da im dodatni izvor njega nije neophodan. S druge strane, malo dodatnog vitamina C neće naškoditi vašem ljubimcu, jer se on rastvara u vodi i izbaciće se iz tela putem urina.

Potencijalne opasnosti za pse kada su pomorandže u pitanju

Iako dakle ovo voće nije toksično za pse, to ne znači da bi trebalo dozvoliti psu ga da jede u neograničenim količinama. Visok sadržaj šećera u pomorandžama kao i njena kiselost mogu dovesti do problema u crevima kod psa i uzrokovati povraćanje i dijareju. Generalno govoreći, psima koji već imaju dijabetes ili prekomernu težinu ne bi trebalo nuditi pomorandže, jer se njihovo stanje može pogoršati. Potencijalne opasnosti psima u pogledu pomorandži donose kora i semenke, koje mogu u sebi sadržati tragove toksičnih jedinjenja.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group