Da li mačke zaista sanjaju?

Da li ste ikad posmatrali vašu mezimicu mačku dok spava?

Ako jeste, sigurno ste primetili da ima običaj da prekirva svoje oči prednjim šapama. Dok je u stanju dubokog sna, možete je čuti kako prede, a ako je pomazite osetićete neobične vibracije koje dolaze iz njene dijafragme. Osim toga, primetni su i trzaju šapama kao i pomeranje mačijih brkova. Štaviše sa jedva otvorenim očima pred vama se odvija još jedan fenomen – brz pokret mačijih očiju. A iznad svega dobar deo mačaka i hrče. Sve ovo ukazuje na jednu nespornu činjenicu – kada spavaju, mačke definitivno nešto sanjaju.

REM FAZA – Brzi pokret očiju

Kada je reč o ljudskim snovima, oni se dele u dve kategorije – fazu REM sna i tzv Ne- REM fazu. Izraz REM odnosi se na brzi pokret očiju. Tek kada zaspete nalazite se u stanju koje nije REM faza. U ovom stanju vrlo vas je lako probuditi. Što duže spavate, to dublje zalazite u svet snova i prelazite na REM fazu. Smatra se da kada spavate duže od sat vremena, nastaju snovi. Brzo kretanje očiju zapravo predstavlja promene scena u snu. Najbolji dokaz da mačke sanjaju je zapravo REM faza.

Da bi telo išlo u korak sa snovima povećavaju se otkucaji srca i krvni pritisak. Aktivnosti neurona u našem mozgu se tokom svesne faze prenose u svet snova, samim tim oni utiču na ovo što vidimo u snu. Mačke kao sisari nisu mnogo drugačije od ljudi po tom pitanju.

O ČEMU MAČKE SANJAJU?

Iako se ne može sa apsolutnom sigurnošću utvrditi o čemu mačke sanjaju, velika je verovatnoća da je reč o aktivnostima kojima se bave u toku dana. Reč je o obradi, analizi i usvajanju onog što im se dogodilo tokom dana. Postoji mogućnost pojave noćnih mora, jednako kod mačaka kao i kod ljudi, ali saznanje kada će uslediti ostaje za sad misterija. Stvaranje lepih uspomena sa mačkama vaš je najbolji poklon koji možete da date svojoj mezimici pre nego što ode na spavanje. Ako nisu dovoljno provele vremena u mažanju sa vama, vrlo je verovatno da o tome sanjaju. Kao i ako su nešto manje hrane unele u organizam za večeru, nema sumnje da je bogata trpeza u njihovim snovima. Za razliku od ljudskih snova, mačiji su jednostavniji i fokusiraniji na ključnim životnim stvarima.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group