Kako očevi utiču na romantične veze svojih ćerki?

Ruku na srce nisu svi muškarci odgovarajući “material” za oca.

Čak i ako su u stanju da ženi pokažu svoju ljubav, velike su šanse da će da podbace kada su deca u pitanju. Naime, mnogim očevima posebno teško polazi za rukom pokazivanje ljubavi ćerkama. Nije retkost da je način jednog oca osamnaestogodišnje ćerke da joj pokaže da mu je stalo do nje taj što će je naučiti kako da bolje vodi računa o svom automobilu. Nema baš mnogo smisla, priznaćete.

Takođe, nema sumnje da takav odnos oca i ćerke ostavlja trag na njoj i utiče itetako na njene odnose sa momcima u budućnosti. Naime, istraživanja pokazuju da i očevi koji na pravilan način ne obavljaju svoju ulogu, osim onih koji su ostavili svoju decu, negativno utiču na odnose svojih ćerki u zrelom dobu. Činjenica je da devojčice čiji očevi se nisu mnogo trudili da se bave njima ili su ih svesno zanemarivali, imaju znatno niža očekivanja od momaka sa kojima žele da se zabavljaju.

Takođe, veliki procenat ovih devojčica u odrasloj dobi ima problema sa zadržavanjem u ljubavnim vezama. Mnoge od njih često menjaju seksualne partnere i nikad se kraj jednog muškarca ne osećaju ni sigurno, ni zadovoljno. Štaviše ni velika majčinska ljubav, kako istraživanja pokazuju ne uspeva da nadoknati odsustvo očeve ljubavi i pažnje, pri čemu gotovo da je broj godina koliko je otac odsutan potpuno nevažan.

Osim toga, prilikom razgovora sa terapeutima, većina devojčica čiji očevi jesu fizički bili tu, ali su podbacili u svojoj ulozi zainteresovanog oca, obično doživljava svog oca kao onog ko je tu kada je donošenje važnih odluka u pitanju, ali i kao nekog ko nikad ne izražava interesovanje za njih. Ova otkrića podastakla su istraživače da se bave pitanjima poput ovih:

  • Da li bi se devojčice više opirale verbalnom i fizičkom zlostavljanju od strane muškaraca u osnovnoj i srednjoj školi da su videle svoje očeve u drugačijem svetlu?
  • Da li bi dale više od sebe da ispune svoj pun potencijal da su se osećale voljeno tokom detinjstva?
  • Da li zbog lošeg odnosa sa ocem ovakve devojčice biraju kada odrastu muškarce koji će ih tretirati na jednako loš način?

Očevi često ne znaju kako da se ponašaju u prosistvu svojih ćerki. S muškom decom je, čini im se nekako lakše, jer sve što je potrebno jeste da sede na tribinama i navijaju za njihov fudbalski tim. S devojčicama je potreban drugačiji pristup. Njima je takođe potrebno ohrabrenje, podrška i ljubav, ali malo je onih očeva koji znaju kako da to urade na pravi način.

Iako prošlost niko od nas ne može da izmeni, možemo da postanemo svesni šta je to što je uticalo na nas da postanemo ličnosti kakve jesmo.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group