Jedan vaš gest kao roditelja može promeniti čitav život vašeg mališana

Kao roditelji nema sumnje da svakodnevno dobijate brojne savete o podizanju dece.

Prijatelji vam šalju članke o tome – kako biti bolja mama, a vaša svekrva i majka su sigurno odradile svoj posao u tom pogledu i više nego temeljno. Verovatnu su vas i potpuni stranci presretali na ulici i govorili vam da niste dovoljno dobro obukli svoje dete, a napolju je jako hladno. Da roditeljstvo bude još komplikovanije, pored stalnog priliva poželjnih i nepoželjnih saveta, tu su i stalne kontradikcije kroz koje prolazite. Tek što ste završili sa čitanjem članka koji vam poručuje da je od presudne važnosti puštanje bebe da se uspava plakanjem, stiže drugi članak koji pobija ovu teoriju u korenu.

Osim toga tu su stručnjaci koji uvek objavljuju nove studije na temu roditeljstva i vaspitanja dece, koji dodatno unose konfuziju u celu priču, i većinu vremena se zapravo pitate – da li bilo šta radite kako treba? Činjenica je da niko ne može da zapamti a još manje da primeni 1000 pravila o ispravnom odgajanju dece, ako se uopšte složite sami sa sobom šta je ispravno. To je naročito naizvodljivo kada ste suočeni sa napadom besa mališana od dve godine nakon vrlo dugog i napornog radnog dana.

GEST KOJI ĆE VAM PROMENITI POGLED NA RODITELJSTVO

Nezavisno od toga gde se nalazite i šta trenutno radite, kada vaše dete uđe u prostoriju da li ga dočekate sa osmehom? Veoma je važno da sebi postavite ovo pitanje i date iskren odgovor. Jer roditelji su skloni da traže “greške” na detetu kada se ono pojavi u prostoriji. Posmatraju ga kao mali projekat i proveravaju da li je očešljano, da li je nešto naopako obuklo i da li su mu cipele vezane. Roditelji pretpostavljaju da deca osećanju njihovu ljubav, ali to zapravo nije tačno. Ono što deca vide je vaš izraz lica, a na njemu vrlo često vide osudu. Lice roditelja bi trebalo da detetu pokaže ono što mu je u srcu. Kosa, odeća i cipele - nisu važni.

DA LI JE ZAISTA TOLIKO JEDNOSTAVNO?

Umesto da se pitate koje su fraze koje treba da koristite kako bi ohrabrili svoju decu, naveli ih da rade svoj domaći redovno, usadili u njih zdrave navike jednostavno nastojte da ih dočekate sa osmehom na licu kada vam priđu. Nećete se setiti svakog dana šta je to što podiže samopouzdanje kod dece, šta ih čini otpornijim, samostalnijim, veštijim ali ako zapamtite da ih ne pogledate sa prekorom ili ljutnjom u očima, promenićete tok njihovog život. Iako se vrlo lako može dogoditi da vas um navede da stavite u prvi plan neke nebitne stvari poput neočešljane kose, važno je da na vašem licu vaša deca ne vide ništa osim ozarenosti i beskonačne ljubavi.

ZAŠTO JE TO TOLIKO VAŽNO?

Vaša deca se neće sećati trivijalnih svakodnevnih stvari kada odrastu, ali će se sećati vašeg toplog osmeha i zagrljaja.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group