Niko zapravo nije spreman da ima decu – i to je u redu!

„Biti spreman za decu“, šta to uopšte znači?

Iako mnogi tvrde da su spremni za decu, u stvarnosti niko zapravo nije. Ne postoji način da se zaista pripremite za to da ćete nekom biti roditelj. Niko ne zna tačno u šta se upušta, kada je briga o deci u pitanju i zato nema načina da zato budete spremni. Možda ste stekli utisak čuvajući sestrinu decu da je jednostavno biti majka, jer sve što je potrebno je da zabavite mališane i uživate u njihovom osmehu. Ali, stvari ne funkcionišu tako kada ste majka. Ta uloga sa sobom nosi mnogo više odgovornosti i obaveza, nego što možete i da zamislite. To nije kao priprema za polaganje vozačkog ili ispita na fakultetu, gde postoje stvari koje jednostavno naučite i pokazujete znanje. Ne, ovo je drugačije.

Niko nije spreman

Čak i ako provedete godine radeći kao bebisiterka, nećete biti spremni za ulogu majke. Možete pročitati i gomilu literature namenjene budućim majkama, pa opet nećete biti spremni. Čak i u momentu kada budete ubeđeni u to da sve znate, nećete biti dovoljno „kvalifikovani“. Zašto? Jednostavno je zapravo: to je nešto što nikad niste radili, a adekvatna obuka ne postoji. Čak i kada prođete kurs za roditelje, provedete sate i dane sa ženama koje su tek postale majke, nećete znati kako je to buditi se po 5 puta noću, dojiti, presvlačiti i uspavljivati bebu dok izgledate kao zombi. Niko zapravo nije spreman.

Majčinstvo je zahtevano

Biti majka je nešto najlepše na svetu, ali se u praksi mnogo razlikuje od onog kakvim ga zamišljamo. Možda volite da ste okruženi decom i samim tim mislite da ćete biti divna majka. Možda čak i volite da ih hranite i pomažete im da se obuku, za šta dobijate najveće zagrljaje na svetu. Ali, možda ne razmišljate o tome koliko iscrpljenosti ide u paketu s dolaskom bebe na svet. Tu je i osećaj usamljenosti, jer će vaš suprug raditi, vaše prijateljice će biti u provodu u gradu, a vi ćete uspavljivati bebu satima. Iako je divno doneti na svet to malo stvorenje, to je ujedno i vrlo zahtevno.

Ako budete čekali da budete spremni za decu, nikad nećete biti

Uprkos svemu gore navedenom, jedno je sigurno: ako budete čekali da budete apsolutno spremni za to postanete majka, čekaćete zauvek. Bilo da zatrudnite sa 20 ili sa 45, nema velike razlike u spremnosti, jer svaka trudnoća je drugačija i svaka beba je priča za sebe. Ali, to svakako ne znači da ne možete da učite duž tog magičnog putovanja i budete najbolja mama na svetu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group