Čemu bi trebalo naučiti decu osim da su stranci opasnost?

Najgori strah svakog roditelja je definitivno taj da bi njegovo dete jednog dana moglo da bude kidnapovano ili zlostavljano.

To je definitvno najgora noćna mora iz koje nema buđenja, a malo je reći da ni jedan roditelj kada dobije decu više ne želi ni filmove sa tom tematikom da gleda. Najgore od svega je što u toj situaciji, suočeni sa opasnostima modernog sveta, nenamerno učimo svoju decu onom što ih može učiniti žrtvom, a to je da bi nekog trebalo da se plaše.

Naime, pedofili su predatori, a kao takvi oni traže najslabiju kariku. Oni u masi lako mogu da prepoznaju dete koje je plašljivo, nervozno i neoprezno. Takvo dete je njima lak plen. Oni se nikad ne približavaju deci koja deluju kao da znaju da se izbore za sebe. Njima je potreban neko s kim mogu lako da izmanipulišu. Ali, ono što pogrešno radimo kao roditelji kada učimo decu tome da su stranci opasnost jeste da im pokazujemo kako da se ponašaju kao žrtve. Umesto toga trebale bi im veštine koje ih mogu učiniti male privlačnim predatorima.

Naučite ga kako da deluje kao da ima samopouzdanja – Najvažnije od svega je da probudite u vašem detetu osećaj samopouzdanja. To možete uraditi tako što ćete mu dati više nezavisnosti i suzdržati se od toga da radite stvari umesto njega. Postarajte se da vaše dete dobije dnevnu dozu ljubavi i zagrljaja, jer ono kom su te stvari uskraćene je mnogo ranjivije i ima manje samopouzdanja.

Naučite dete da niko ne sme da dodiruje njihovo telo bez pristanka – Postoje šanse da nesvesno svojoj deci šaljemo poruku da je u redu da ih odrasle osobe poput rođaka i prijatelja zagrle i poljube protiv njihove volje, kao kada im na primer čestitaju rođendan ili se pozdravljaju s njima. Ali, to dete vrlo lako može učiniti lakim plenom za predatore. Istaknite da niko nema pravo da ih dodiruje bez njihovog pristanka.

Naučite dete da veruje svojim instinktima – Mozak svakog od nas prima mnogo više informacija na podsvesnom nivou nego što mi možemo i da pretpostavimo. Svi smo makar jednom doživeli da nam “stomak” poručuje da nešto nije u redu, bez spoljašnjih dokaza da je tako, da bi se na kraju ispostavilo da je bio u pravu. Važno je da detetu ponavljate da mora da sluša svoj instinkt kada se nalazi u blizini neke osobe.

Naučite dete da glasno i jasno kaže “ne” – Vaše dete mora da zna da njegovo mišljenje važno i da je uvek bitno da kaže “ne” stvarima koje smatra nepriklanim ili opasnim. To ćete ga naučiti ako uvažavate njegovo “ne”, jer samo će na taj način moći da bude dovoljno odvažno da se suprotstavi i drugima. Deca koja slepo slušaju vaše komande, isto će se tako ponašati i prema predatorima.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group