Zašto nam najbolje ideje padaju na pamet pod tušem?

Nauka koja stoji iza ovog fenomena.

Da li ste ikada pokušali da smislite nove ideje i rešenja za određeni zadatak, ali... ideje nisu pronađene i kada se kasnije opustite uz topli tuš, smislite najneverovatnije rešenje? Iako tuš može izgledati kao čudno mesto za izmišljanje novih ideja, nauka kaže da postoji logično objašnjenje iza ovog fenomena.

Kako se čini, kada obavljamo neke svakodnevne navike za koje našem mozgu nije potrebna posebna koncentracija i napor, onda se stvaraju idealni uslovi za otkrivanje novih ideja, rešenja i predloga.

Tuš je, naravno, jedan od najidealnijih uslova, jer nas stavlja u opuštajuće okruženje, omogućavajući našem mozgu da se na neko vreme „odvoji“ od problema i stresa tokom dana i ponudi nam bez mnogo truda, nove kreativne ideje.

Istovremeno, tuširanje je trenutak u kojem obično uživamo potpuno sami. Dakle, bez bezbrojnih smetnji koje uključuje naš svakodnevni život, naš mozak je „slobodan“ da luta bez ograničenja i bez ikakvog napora. Dakle, pokazalo se da slobodan tok spontanih misli tokom obične aktivnosti poboljšava našu kreativnost.

Još jedna zanimljiva naučna informacija tiče se delovanja dopamina u našem telu. Tokom tuširanja prolazimo kroz razne pokrete koje izvodimo mehanički, ne razmišljajući o njima. Ove "aktivnosti", prema nauci, povećavaju proizvodnju dopamina, neurotransmitera povezanog sa zadovoljstvom i samonagradom. Dopamin čini da se osećamo dobro, popravlja naše raspoloženje i daje nam motivaciju, što automatski povećava našu kreativnost i sposobnost rešavanja problema.

Konačno, tokom dana je potreban veći mentalni napor da bi se izvršili različiti zadaci i aktivnosti. Naš mozak je bombardovan informacijama i time se povećava njegovo kognitivno opterećenje, što nam otežava jasno razmišljanje. Pod tušem, gde je potreban skoro nula napora i možemo da se opustimo, ovo kognitivno opterećenje se smanjuje i stoga naš mozak radi slobodnije i „produktivnije“.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group