5 znakova koji otkrivaju da ste toksična osoba

U poslednjih nekoliko godina za opisivanje loše osobe se često kaže - toksična.

U stvari, 2018. Oksfordski rečnik je ocenio da je reč „toksična“ najkorišćenija reč godine.

Toksična osoba se može naći bilo gde. To može biti osoba u našoj kompaniji, nastavnik u školi, poslodavac i tako dalje. Međutim, iako možemo lakše proceniti nekoga kao toksičnog, možemo li uočiti sopstvena toksična ponašanja?

Prvo recimo da se toksična osoba definiše kao neko ko je zlonameran. Takođe se može definisati kao nemoralna, morbidna, izopačena osoba, ali ove reči su veoma apsolutne i nimalo „elastične“ u svojoj definiciji. Ova osoba takođe ima tendenciju da zamera i razočara druge, nanosi emotivnu ili psihološku štetu. Ali, postoji razlika između toksičnosti i toksičnog ponašanja. U prvom slučaju, pričinjava zadovoljstvo drugoj osobi kada se ponaša toksično, dok u drugom slučaju osoba to ni ne prepoznaje. Dobra vest je da, ako pripadate drugoj kategoriji, posmatranjem nekoliko navika i povratne informacije od onih oko vas, mogu vam pomoći da poboljšate svoje ponašanje. U nastavku vam otkrivamo znakove koji pokazuju da li ste toksična osoba.

U sukob dolazite na indirektan način

Sukob je neprijatno stanje. Ne želite da se sukobljavate i razgovarate, pa smišljate načine da to prevaziđete. Ali ako „prošetate“ oko svađe, a zatim koristite insinuacije koje bole, vređaju ili iznenađuju, vi samo pojačavate problem i pretvarate jedan sukob u veći problem. Bez obzira koliko su vaši argumenti logični ili koliko ste uznemireni, pasivno-agresivnost je štetno i veoma toksično ponašanje i nikome ne pomaže.

Sve vam izgleda kao konkurencija

Ako na nečije teško iskustvo odgovorite tako što kažete da ste prošli kroz nešto slično, to pokazuje saosećanje. Ali ako odgovorite da ste imali gore, onda je to konkurencija. Iako neka stanja mogu biti objektivno teža od drugih, bol nije konkurentan. Bez obzira na način života i okolnosti, bol je bol. Pokazivati da ste preživeli i gore situacije i projektovati sebe kao „jakog“ je nepoštovanje prema drugoj osobi i povređujete je.

Sve pretvarate u šalu

Svi znamo nekoga ko na kraju svake rečenice – čak i uvrede – stavlja frazu: „Haha, samo sam se šalio“. To je u suštini način da pobegnete iz situacija i prikrijete uvrede, "humorom".

Dobijate zadovoljstvo od drame

Koliko god mrzeli da to priznamo, deo nas može uživati u pažnji iz drame i naknadnom sažaljenju koje sledi. Znak da vam se dopada pažnja koja dolazi iz vaše drame je da tražite rešenja samo da biste ih odbili. To je način da otvorite razgovor sa nekim drugim, privučete njihovu pažnju i brigu i ubedite sebe da vam je potrebna pomoć, a da nikada ne rešite svoj problem. Ova negativnost, može postati nepodnošljiva za one oko vas.

Želite da „popravite“ sve i svakoga

Ima dosta onih koji imaju sindrom spasitelja. Ako ste jedan od njih, onda ste verovatno u mlađim godinama bili u situacijama iz kojih ste morali da pobegnete i da se nosite sa njima. Zbog toga do danas privlačite situacije za koje smatrate da morate da ih rešite. Međutim, morate shvatiti da drugi ljudi nisu vaš projekat i da čak i ako možete da pružite dobro rešenje, izbor ostaje na osobi koja je u određenoj situaciji.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group