"350 razloga da nemate decu": lista žena koja je postala viralna na Tik Toku

I izazvala je mnogo diskusija.

Novi trend na Tik Tok-u navodi žene da prave liste svakog straha u vezi sa trudnoćom kako bi se podsetile na razloge zašto nikada ne bi trebalo da zatrudne.

Iako je sve počelo kao šala, neki lekari sada hvale trend kao sredstvo za „edukaciju“ budućih mama o trudničkim iskustvima o kojima inače ne bi imale nikakvog saznanja.

Junuen Arijas je započela ovaj trend na svom TikTok nalogu pod korisničkim imenom @Yuniquethoughts, postavljajući ono što ljudi sada nazivaju „listom“ – dokument od 20+ stranica gde dodaje nove prednosti i nedostatke rađanja dece. Ona konstantno dodaje nove stavke na svoju listu na osnovu ličnih iskustava ili podataka koje ima iz interakcija na platformi sa korisnicima koji dele svoje priče sa njom ili iz video zapisa vezanih za trudnoću koji već postoje na Tik Tok-u.

@yuniquethoughts 😅😭😭 ran out of ink for this #yuniquethoughts #nokidsforme #dailybirthcontrol #YUNISLIST #childessbychoice ♬ Star Wars - Produced - Ettore Stratta

Arijas, koja radi kao vaspitačica u predškolskim ustanovama, rekla je: „Mislim da niko nikada nije zaista spreman da bude roditelj, a ova lista zaista pokazuje da postoji mnogo žrtava koje morate podneti kada imate dete“.

Lista je podeljena na "kategorije" i ima 350 nedostataka i samo 35 prednosti, uključujući i "deca su zabanva". Lista nedostataka ima sve, od uobičajenih simptoma trudnoće kao što su jutarnje mučnine, često mokrenje i umor, do retkih i zastrašujućih komplikacija poput melanonihije – stanja u kome vam nokti pocrne – ili u trenutku kada karlica preti da pukne od pritiska.

Nedostaci počinju jednostavnim i relativno smešnim pristupima poput "svi će znati da ste imali seks" i idu do ozbiljnijih razloga kao što su zdravstveni rizici. Kada dođete do dela procesa porođaja, stvari postaju teške:

134. Povreda materice (možda imate rupturu materice),

135. Povraćanje (kada gurate da rodite bebu),

136. Krvarenje,

137. Vaš partner se može onesvestiti kada vidi sve gore navedeno.

Broj 74 na listi je preeklampsija, ozbiljan poremećaj trudnoće koji, ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnih komplikacija za trudnicu i fetus.

@yuniquethoughts 🥹 kids are such tiny scientists #yuniquethoughts #nokidsforme #dailybirthcontrol #YUNISLIST #childessbychoice #babyfevertiktok ♬ original sound - Yuni

I sama Arijas priznaje da nije imala nameru da izaziva reakcije, već da govori o rizicima koje nosi trudnoća i činjenici da nijednu ženu ne treba terati u ovaj proces. „Svako treba da bude oprezan kada učestvuje u aktivnostima koje mogu dovesti do trudnoće, ali takođe znam da nijedna metoda kontrole rađanja nije savršena. Seks je normalan i može se desiti mnogo stvari – ali ako se nešto desi, a vi zapravo niste spremni, niko ne bi trebalo da donosi odluku osim vas“, rekla je ona, očigledno misleći na preokret zakona koji je dozvoljavao abortus u Teksasu i drugim američkim državama.

Priznala je da je zabrinuta zbog reakcija koje će izazvati njena „lista“, jer se fokusira na negativnosti trudnoće. Ona sama nije postala majka i ne namerava. Međutim, kroz svoj rad uspela je da uvidi da su deca više od „slatkih malih stvorenja” – to je ogromna odgovornost.

Njen video je postao viralan, iako je to ne čudi, jer je, kako je rekla, znala da će se mnogi poistovetiti sa njom. U stvari, mnoge stavke na njenoj listi potiču iz izveštaja žena, koje je „označe“ u svojim objavama. Mnogo je onih koji primećuju da je trudnoća kao period uveliko ulepšan i da ovaj video prikazuje stvarnost.

Kreatorka je naglasila da voli decu i da je za to da ih ima, čak i ako spisak pokazuje suprotno.

„To je moja strast – ali s obzirom na trenutne stvari, dovođenje deteta na svet ne bi trebalo ni da bude najveći prioritet.“

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group