Lifestyle - Putovanja

Kako bezbedno putovati sa detetom?

Predstavljamo vam četiri stvari koje treba imati na umu pre putovanja sa detetom!

Leti većina porodica planira putovanja sa svojom decom. Veliki broj slobodnih dana i prilično toplo vreme izvan prozora ohrabruje putovanje automobilom u različite delove zemlje, kao i u inostranstvo.

U euforiji letnjih putovanja, međutim, ne možete zaboraviti na bezbednost putnika, posebno najmlađih. Kako obezbediti adekvatnu zaštitu deteta i voditi računa o njegovoj udobnosti tokom vožnje automobilom?

Da biste se dobro pripremili za duže putovanje sa detetom, vredi se pripremiti unapred.

Izaberite odgovarajuće sedište automobila

Prema zakonu, deca mlađa od 12 godina treba da putuju auto sedištem sa pričvršćenim pojasevima. U zavisnosti od težine deteta u prodavnicama, naći ćete sedišta za automobile:     

kategorije 0 i 0+ do 13 kg,     

kategorije od 1 do 18 kg,     

kategorija 2 do 25 kg,    

kategorija 3 do 36 kg

Sedište za automobil kategorije 0 ili 0+ mora biti postavljeno okrenuto unazad (na prednjem ili zadnjem sedištu). Ovakav raspored smanjuje rizik od povrede glave i vrata deteta, čak i u slučaju laganih udaraca na putu. Pre montaže sedišta, pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu. Zahvaljujući tome, znaćete kako da postavite sedište u automobil ili kako da postavite sigurnosni pojas stabilizujući sedište.

Razmislite o pakovanju prtljaga

Kada putujete sa svojim detetom, neki od najpotrebnijih prtljaga treba da bude u kolima. Zahvaljujući tome, za vreme zaustavljanja nećete tražiti potrebne stvari među koferima. Šta je vredno imati pri vožnji?    

Proizvodi za čišćenje i negu - npr. kremu, vlažne maramice, pelene.     

Odeća - košulje kratkih rukava, portikla, marame, portikle, rezervne majice ili šešir.     

Objekti koji olakšavaju putovanja - ćebe, jastuk.     

Male igračke - zvečka za decu, knjiga, lutka ili automobil.

Samo zapamtite da ne preterujete sa količinom naprava koje se drže među nogama ili na zadnjem sedištu. Da biste održali bolji raspored u automobilu i brže pronašli stvari koje su vam potrebne, vredi se opremiti i torbom koja može stati, na primer, između zadnjeg i prednjeg sedišta.

Ne ostavljajte dete u automobilu

Uvek budite blizu deteta. Kada želite da napustite automobil za vreme zaustavljanja, ponesite ga sa sobom. Ne možete predvideti ponašanje vašeg deteta na nepoznatoj teritoriji i među strancima. Takođe, postarajte se da tokom vožnje dete uvek oseća nečije prisustvo. Ako putujete sa drugom odraslom osobom, zamolite je da sedne na zadnje sedište pored bebe. U slučaju bilo kakvih problema, odrasla osoba će moći brzo da reaguje, zagrli dete, razgovara sa njim ili pronađe drugu zabavu. Zahvaljujući tome, detetu neće biti dosadno, a vi kao vozač ćete se uglavnom fokusirati na put.

Povećajte broj zaustavljanja

Ako ste navikli da putujete bez čestih zaustavljanja na putu, treba promeniti ovu naviku kada putujete sa malim detetom. Svakih nekoliko sati (npr. 2 ili 3) vredi zaustaviti se i proveriti da li se vaše dete oseća dobro, da li je žedno, gladno, mora da koristi toalet. Vreme provedeno na stanici je takođe savršen trenutak za duži razgovor sa mališanom, večeru, šetnju i odmor na otvorenom. Prekid u putovanju će se pokazati kao dobra ideja ako dete počne da se pomera u sedištu i pokuša da se otkopča. Onda, nakon zaustavljanja automobila, vredi proveriti da li je sedište pravilno pričvršćeno na zadnje sedište, pojasevi nisu uvijeni ili zapetljani. Zahvaljujući tome, možete biti sigurni da vaše dete može sigurno putovati i, na primer, da se ne otkači.

Dobra priprema za putovanje automobilom, u kojoj se vozi i malo dete, veoma je važna i izbegava mnoge neprijatne situacije.

M.L.

 claudia.pl

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group