Saveti & trikovi za brzo čišćenje nerđajućeg čelika u domaćinstvu

Da li zbog svoje fine i glatke površine ili pak zbog svoje nepobitne izdržljivosti, tek uređaji od nerđajućeg čelika su već odavno našli svoje mesto u gotovo svakom domaćinstvu.

Bilo da se radi o frižideru, mikrotalasnoj pećnici ili ploči za kuvanje – sigurni smo da svaka domaćica već dobro zna koje su sve prednosti ovih uređaja. Izuzetno su izdržljivi, visokootporni na koroziju i gotovo u potpunosti odolevaju toploti. Međutim, to ne znači da su pomenuti uređaji apsolutno neuništivi. Štaviše, upravo čišćenje ovih aparata predstavlja svojevrstan izazov.

Sa proizvodima od nerđajućeg čelika moramo postupati prilično obazrivo jer ih pogrešan odabir sredstava za čišćenje (čak i najobičnija kombinacija poput vode i soli) može trajno oštetiti, a vremenom dovesti ne samo do ogrebotina i mrlja, već i do stvaranja rđe. Da, dobro ste čuli, ono “visokootporni na koroziju” ne znači da će baš svaki uređaj izdržati vaše besomučno trljanje jakim abrazivnim jastučićima po njemu.

Stoga je jako važno znati kako pravilno čistiti ove uređaje, posebno koje proizvode izbegavati u širokom luku.

Jedan od najjednostavnijih načina čiščenja nerđajućeg čelika jeste upotreba blagog deterženta za suđe, tople vode i vlažne krpe odnosno sunđera. Dovoljno je samo prebrisati uređaj ili površinu ovim miksom, vodeći pritom računa da krpa odnosno sunđer budu dobro oceđeni. Nakon što prebrišete uređaj postarajte se da ga i ispolirate nekom mekom krpom – ovo je jako bitno jer nijedan uređaj ne biste trebali ostavljati vlažnim. Sušenje je obavezan deo priče jer u suprotnom površina može vremenom postati rđava.

Ukoliko ste primetili da su vaši uređaji od čelika postali nekako tupi i beživotni, pravo je vreme da ih malo osvežite sodom bikarbonom. Manju količinu ovog praha pospite po željenoj površini a zatim je istrljajte koristeći meku vlažnu krpu. Važno je da sve to obavljate krajnje nežno i polako, jer previše grubi potezi kao i pogrešan odabir krpe mogu upropastiti celu stvar. Na kraju sve dobro isperite kako ne bi ostali beli tragovi a površinu prebrišite suvom i mekom krpom.

Još jedan stari dobri provereni trik za održavanje površina od nerđajućeg čelika jeste upotreba sirćeta. Najjednostavniji rastvor koji svaka domaćica može napraviti u bilo koje doba dana jeste sirće pomešano sa toplom vodom (razmera 1:1). Dodatan savet je ovaj rastvor držati u bočici sa raspršivačem i po potrebi prskati tamo gde zatreba. Naravno, ne zaboravite pritom na brisanje vlažnom krpom a zatim i sušenje uređaja.

Sirće je inače jako zahvalno i kada je čiščenje prednjeg dela frižidera u pitanju. Ukoliko kojim slučajem baš nemate ovaj rastvor pri ruci uvek možete posegnuti za najobičnijim sapunom i toplom vodom. Dok čistite vrata frižidera postarajte se da obradite i dršku koja može sakupiti milion otisaka prstiju. Za dodatni sjaj slobodno upotrebite nekoliko kapi maslinovog ulja koje ćete najpre naneti na meku krpu a zatim njome kružnim i nežnim pokretima prebrisati željene delove. Kada završite poliranje, papirnim ubrusom obrišite eventualan višak.

Za kraj, valja pomenuti i koje su to hemikalije odnosno proizvodi koje bi trebalo izbegavati u širokom luku kada je čišćenje čelika u pitanju. Verovatno znate, ali nije na odmet da vas podsetimo da su njegovi najveći neprijatelji sredstva za čišćenje stakla, proizvodi koji sadrže alkohol, amonijak i hlor. Isto tako, držite se podalje od jakih abrazivnih krpa, čelične vune kao i četki sa čvrstim zupcima jer je to najsigurniji način da polako ali sigurno oštetite sve površine ovog tipa.

Photo: iStock

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group