Najčešće (i opasne) greške koje pravite u kuhinji

Svi različito pristupaju kuhinji - neki ljudi su rođeni da kuvaju, dok drugi preuzimaju "periferne" poslove, poput odlaska u supermarket za neophodne namirnice.

U koju god od dve kategorije spadate, postoje neke stvari koje možete učiniti potpuno pogrešno. Ali možemo sa sigurnošću reći da postoje neke greške koje se nikada ne smeju ponoviti. Imajući to na umu, izdvojili smo 5 najstrašnijih grešaka koje se mogu napraviti u kuhinji.

Sledeći put kada odete u supermarket ili kuvate, možete napraviti pametnije (i sigurnije) izbore.

Čuvate paradajz u frižideru

Ovo je jedna od najčešćih grešaka u kuhinji. Da li ste ikada primetili da je paradajz neukusan i pomalo čudne teksture? Pa, ako čuvate paradajz u frižideru, delimično ste vi krivi. Hladne temperature u velikoj meri menjaju ukus i teksturu paradajza. Idealna temperatura skladištenja? Sobna temperatura sa prosečnom vlažnošću. Takođe zapamtite da bi paradajz idealno trebalo pojesti u roku od 2 do 3 dana pa sledeći put obavezno kupite količinu koju očekujete da ćete potrošiti u tom vremenskom periodu. Alternativno, da biste sačuvali zreli paradajz još duži vremenski period, možete ga iseći na male komade i staviti u zamrzivač.

"Operacija" meso

Meso u zamrzivaču i pravilno odmrzavanje zahtevaju posebnu pažnju. Za pravilno odmrzavanje, stavite meso u veliku staklenu posudu ili posudu od nerđajućeg čelika kako biste sakupili tečnost od postepenog odmrzavanja. Prilikom odmrzavanja mesa, ništa od tečnosti ne sme da kaplje u frižider, na police ili drugu hranu. Ostavljamo meso u frižideru na konstantnoj temperaturi dok se potpuno ne odmrzne, dok vreme odmrzavanja uvek zavisi od veličine mesa. Takođe, nikada ne koristite posudu sa vodom za  odmrzavanje mesa jer se tako razvijaju bakterije. Na kraju, zapamtite: smrznuto meso koje ste odmrznuli morate konzumirati u roku od 24 sata od odmrzavanja.

Operete jagode i stavite ih u frižider

Još jedna prilično česta greška napravljena u kuhinji. Da, jagode, kao i sve vrste bobica, moraju se oprati, ali trebalo bi da ih operete samo pre konzumiranja. Iako ćete pranjem ukloniti svu vidljivu prljavštinu, takođe će dobiti dosta vlage zbog čega će se ovi delikatni plodovi brže pokvariti.

Dodajete ulje kada kuvate testeninu

So je neophodna kada testeninu kuvate u vodi, dok je ulje po mišljenju stručnjaka potpuno beskorisno. I ne, ulje ne pomaže da se testenina ne lepi, jer se jednostavno ulje ne meša sa vodom. Kada u ključalu vodu dodate ulje, samo minimalna količina će obložiti testeninu. Osim toga, ulje koje ispliva na površinu lepi se za testeninu kada je ocedite, čineći je masnom i teškom za upijanje bilo kakvog sosa. Ukratko: nepotrebno trošite ulje.

Ne perete rukavice za rernu

Rukavice za rernu se ne koriste toliko kao kuhinjske krpe, ali to ne znači da se ne prljaju. Mrlje su neizbežne i iz tog razloga treba povremeno voditi računa o njihovom pranju, jer na taj način smanjujete rizik od prenošenja klica na hranu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group