Enterijer - Saveti i ideje

Romantična noć je donela problem – kako ukloniti vosak od sveće sa tepiha?

Romantična noć i mirisne sveće idu rame uz rame.

Ako ste proveli predivno veče u društvu partnera ali vam se usled nepažnje dogodilo da vosak sveće dospe na vaš tepih, ne paničite. Sproveli smo malo istraživanje na ovu temu i pokazalo se da vaš slučaj nije jedinstven. Ako ste se nekad našli u ovoj lepljivoj situaciji danas ćemo vam pokazati kako da uklonite vosak s vašeg voljenog tepiha.

ŠTA ĆE VAM TREBATI?

Na svu sreću potrebno vam je vrlo malo zaliha kako bi mrlje od voska uklonili sa tepiha. U svom arsenalu bi trebali u date svrhe da imate:

  • kockice leda

  • tup instrument za uklanjanje voska (nož za puter)

  • papirne ubruse ili stare novine

  • peglu

  • sredstvo za čišćenje tepiha

TEHNIKA UKLANJANJA VOSKA SVEĆE SA TEPIHA

Uklanjenje voska sa tepiha može biti izazov pre svega jer zavisi od količine prosutog voska i vrste tepiha. Tehnika koju ćemo vam danas opisati deluje kod većine manjih površina zahvaćenih voskom, na široj paleti klasičnih tepiha.

Prvi korak: Ohladite mrlju

Ne pokušavajte da uklonite vosak sa tepiha sve dok se u potpunosti ne ohladi i ne očvrsne. Ako se ne budete toga pridržavali imaćete problem u vidu dubljeg prodiranja voska. Kockice leda će vam pri tom pomoći.

Drugi korak: Sastružite vosak

Uzmite tupi predmet koji ste pripremili i započnite sa struganjem voska. Budite pažljivi da pri tom ne oštetite fina vlakna tepiha. Ideja se samo ukloniti vosak, a ne naneti trajnu štetu tepihu.

Treći korak: Zagrejte ono što je ostalo

Može vam se desiti suludo što se vraćamo karak unazad ali ovakav postupak zaista deluje. Potrebno je dakle da uzmete papirni ubrus i da ga položite na mrlju od voska. Potom da zagrejete peglu i stavite preko papira, kako bi se vosak zalepio za njega. Ponovite više puta isti postupak sa čistim papirima kako bi bili sigurni da ste sav vosak uklonili.

Četvrti korak: Čišćenje tepiha

Na samom kraju očekuje vas blago čišćenje tretiranog područja koje će vašem tepihu vratiti nekadašnji sjaj i perfektan izgled.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group