Pet načina da ovlažite vazduh u stanu

U zatvorenim prostorijama suv vazduh je prilično česta pojava.

Najčešće je centralno grejanje tokom zime uzrok ove pojave. Međutim, suv vazduh utiče vrlo negativno na ljude, biljke i na kućne ljubimce. Zbog njega dolazi do poteškoća sa disanjem, kao i do pojave ekcema na koži. Vrlo često osobe koje borave u prostorijama sa suvim vazduhom osećaju zamor i malaksalost. Na svu sreću postoji nekoliko jednostavnih načina da ovlažite vazduh u stanu. 

Redovno provetravanje prostorije

Provetravajte prostorije najmanje tri puta dnevno. Dovoljno je da otvorite prozor desetak minuta.. Ako je potrebno, možete osvežiti vazduh sprejevima koji će neutralisati bakterije i doneti svežinu u vaš dom. Ovo je najjednostavniji i najpristupačniji način da osvežite vazduh.

Stavite ovlaživač vazduha

Na tržištu postoje različiti ovlaživači vazduha. Ukoliko ga kupite, važno je napomenuti da ovlaživač postavite tako da osigurate dovoljan protok vazduha oko uređaja. Idealno bi bilo postaviti ga na mesto gde je prosečna temperatura vazduha. Takođe, možete na grejnom telu zakačiti keramičku posudu sa vodom koja će vlažiti vazduh u toku dana. Ovu vodu treba menjati svaki dan.

Sobne biljke

Unutrašnje biljke takođe pomažu da se održi vlažnost vazduha u stanu. To je zbog isparavanja vlage kroz listova biljke. Najkorisniji u tom smislu je ciperus – vodena palma. Što je palma veća ona će više osloboditi vlagu u vazduh. Najveći primerci mogu osloboditi i do dva litra vode dnevno.

Nabavite dekorativnu unutrašnju fontanu

Dekorativna fontana je lep ukras u stanu, a lagano kretanje vode dovodi do isparavanja. Voda koja teče stvara negativne jone koji blagotvorno utiču na organizam, smanjuje stres i tokom zime povećava vlažnost vazduha u prostoriji koja se greje.

Odredite vlažnost vazduha u stanu

Postoji i prilično jednostavan način za određivanje vlažnosti u prostoriji. Namokrite čašu vode i stavite je u frižider preko noći. Ujutro, izvadite čašu iz frižidera i posmatrajte njenu površinu. Ako se za pet minuta čaša osuši to znači da je vazduh u sobi suv. Ako sa čaše teku kapljice vode, znači da je u prostoriji visoka vlažnost.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group