Pet načina da ovlažite vazduh u stanu

Centralno grejanje čini vazduh u stanu veoma suvim.

Suv vazduh utiče negativno na ljude, biljke i na kućne ljubimce. Postoji nekoliko jednostavnih načina da ovlažite vazduh u stanu.

Redovno provetravanje prostorije

Provetravajte prostorije najmanje tri puta dnevno. Dovoljno je da otvorite prozor desetak minuta.. Ako je potrebno, možete osvežiti vazduh sprejevima koji će neutralisati bakterije i doneti svežinu u vaš dom. Ovo je najjednostavniji i najpristupačniji način da osvežite vazduh.

Stavite ovlaživač vazduha

Na tržištu postoje različiti ovlaživači vazduha. Ukoliko ga kupite, važno je napomenuti da ovlaživač postavite tako da osigurate dovoljan protok vazduha oko uređaja. Idealno bi bilo postaviti ga na mesto gde je prosečna temperatura vazduha. Takođe, možete na grejnom telu zakačiti keramičku posudu sa vodom koja će vlažiti vazduh u toku dana. Ovu vodu treba menjati svaki dan.

Sobne biljke

Unutrašnje biljke takođe pomažu da se održi vlažnost vazduha u stanu. To je zbog isparavanja vlage kroz listova biljke. Najkorisniji u tom smislu je ciperus – vodena palma. Što je palma veća ona će više osloboditi vlagu u vazduh. Najveći primerci mogu osloboditi i do dva litra vode dnevno.

Nabavite dekorativnu unutrašnju fontanu

Dekorativna fontana je lep ukras u stanu, a lagano kretanje vode dovodi do isparavanja. Voda koja teče stvara negativne jone koji blagotvorno utiču na organizam, smanjuje stres i tokom zime povećava vlažnost vazduha u prostoriji koja se greje.

Odredite vlažnost vazduha u stanu

Postoji i prilično jednostavan način za određivanje vlažnosti u prostoriji. Namokrite čašu vode i stavite je u frižider preko noći. Ujutro, izvadite čašu iz frižidera i posmatrajte njenu površinu. Ako se za pet minuta čaša osuši to znači da je vazduh u sobi suv. Ako sa čaše teku kapljice vode, znači da je u prostoriji visoka vlažnost.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group