Ofarbajte uskršnja jaja svim bojama jednostavnim trikom

Kada je praznična dekoracija u pitanju, farbanje jaja je verovatno najbolja stvar koju Uskrs nosi sa sobom.

Šta tu čovek može da ne voli? Ova tradicija je veoma stara i potiče još iz prethrišćanskog perioda, a simbolika koju ona nosi sa sobom odnosi se na rađanje novog života ali i na pobedu nad večnom tamom.

Svaka domaćica dobro zna da se na Veliki petak boje jaja, te da prvo koje izvadimo iz crvene boje moramo ostaviti po strani kako bi čuvalo naš dom i porodicu tokom čitave godine. Ali, šta je sa drugim jajima? Red je da ona sebi priušte nešto opušteniji izgled te da sebe ukrase svim mogućim bojama proleća.

Iz godine u godinu se pojavljuju nekakvi novi trikovi za farbanje uskršnjih jaja, a mi smo rešili da se ipak držimo onih proverenih koji će nam, i ovog proleća, pomoći da imamo najšareniju i najzapaženiju uskršnju korpicu na stolu.

Drage dame, toplo preporučujemo staru dobru tehniku farbanja jaja krep-papirom! Za pripremu su nam potrebna samo tvrdo kuvana jaja, raznobojni krep papir (koji možete nabaviti u svim radnjama i bolje snadbevenim knjižarama), običan papir ili listovi ubrusa, makaze i voda (ili sirće).

Početak priče ide ovako: jaja skuvamo i ostavimo na sobnoj temperaturi da se dobro osuše. Naš predlog je da izaberete svetlija, bela jaja iz prostog razloga što će svaki pokret papira ostavljati izraženije šare.

Uzimamo, dakle, krep papir koji smo nabavili u svim mogućim nijansama, i cepkamo ga na komade. Pritom ne obraćamo pažnju na posebne dimenzije ili oblike koji tom prilikom nastaju – sve je sasvim proizvoljno, pustite ruku da vas vodi.

Zatim uzimamo jedan papirić i umačemo ga u vodu ili sirće, otresemo višak kapljica i njime oblepimo jaje. Videćete i sami da krep-papir u vodi kreće da pušta boju, tako da bi dobro bilo da u glavi već imate sliku koju želite da postignete kada je dekoracija u pitanju.

Možete slobodno krenuti sa nekom jačom bojom pa se onda prebaciti na nešto svetlije nijanse. Ili obrnuto. Ili... ma šta god, zaista. Kao što smo više puta do sad pomenuli apsolutni hit sezone su pastelne boje, ali ako se vama one baš i ne dopadaju i želite nešto efektniji izgled - uvek možete odigradi na kartu neke lude kombinacije boja, recimo crveno i zeleno, plavo i žuto, i slično.

Dok se igrate sa bojama ne bi bilo loše da se poigrate i sa različitim linijama odnosno preklapanjem papirića. Levo, desno, gore, dole, apsolutno je nebitno, sve varijante dolaze u obzir. Možete, primera radi, oponašati mozaik ili ići na patchwork varijantu – svejedno je. Važno je samo da na kraju priče postignete željeni efekat a da pritom dozvolite svom kreativnom geniju da ugleda svetlost dana.

Nastavite da dodajete papiriće dok ne obložite čitavo jaje. Zatim ostavite jaje da “odmori” nekih pola sata do sat vremena i da lepo upije boje sa papirića. Videćete, efekat je zadivljujuć!

Ukoliko želite, možete upotrebiti još jednu ideju za farbanje uskršnjih jaja krep papirom. Videćete, i ovaj proces je prilično jednostavan i jedino što treba da uradite jeste da jaja (opet - najbolje bela) kuvate zajedno sa krep papirom u željenoj boji.

Kao što smo i obećali..jaje je dobilo svoj unikatan, očaravajući izgled! Istovremeno podseća na prelamanje duginih boja ali i na nekakve scene direktno iz svemirske galaksije. Jedino što vam preostaje jeste da ovim prlepim jajima nađete neki lep dom u vidu raskošne korpice i da ih stavite na što vidljivije mesto kako bi i vaši ukućani mogli da uživaju u ovom divnom prizoru.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group