Kako pravilno očistiti četkicu za zube

Četkica za zube je više nego neophodna u našim životima (i u osnovi u svakodnevnom životu), a glavni razlog je održavanje oralne higijene i čistog daha nakon „teškog“ obroka ili jutarnjeg buđenja.

Međutim, da bi četkica za zube pravilno obavljala svoj posao, trebalo bi da je održavate čistom. Postoji nekoliko dodatnih saveta koje treba uzeti u obzir. Nije dovoljno isprati je sa dosta vode nakon pranja zuba.

Poglavlje - četkica za zube i bakterije

Naša usta su dom mnogih različitih vrsta mikroba i bakterija. Kada perete zube i jezik, na četkici za zube ostaju bakterije, pljuvačka, pasta za zube, ostaci hrane i (moguća) krv iz desni. Istraživanja su pokazala da čak i nakon ispiranja četkice za zube vodom, ona i dalje može biti kontaminirana mikroorganizmima.

Stručnjaci takođe kažu da hiljade različitih vrsta mikroorganizama mogu razviti na drškama četkice za zube i čekinjama. Mnogi od njih nisu opasni i prirodno se nalaze u našim ustima. Nema zvaničnih dokaza da će upotreba četkice za zube sa prirodnim bakterijama dovesti do oralnih infekcija ili drugih zdravstvenih problema, ali u svakom slučaju, dobra je ideja da svoju četkicu za zube održavate čistom za svaki slučaj.

Kako pravilno očistiti četkicu za zube

Isperete toplom vodom: Korišćenje tople vode pomaže u održavanju higijene vaše četkice za zube. Dobro je oprati četkicu za zube pre i posle upotrebe. Topla voda uz pomoć vaših ruku pomoći će da omekšate dlačice i oslobodite čestice paste za zube i ostatke onoga što ste pojeli tokom dana.

Suvo na vazduhu: Vlažno okruženje podstiče rast bakterija ili plesni. Istraživanja su pokazala da četkice za zube koje se čuvaju u zatvorenim kutijama, futrolama i navlakama za četkice imaju više bakterija nego one na otvorenim prostorima u kupatilu. Zato ostavite da se prirodno osuši na vazduhu i u uspravnom položaju.

Kako pravilno očistiti električnu četkicu za zube

Glava električne četkice za zube može se čistiti na isti način kao i normalna četkica za zube. Pre nego što je očistite, uklonite glavu četkice za zube sa njene osnove. Glavu električne četkice za zube treba zameniti svaka 3 meseca ili kad god čekinje počnu da blede i troše se. Isto važi i za klasične četkice za zube.

Kako sterilisati četkicu za zube

U slučaju da želite da dezinfikujete četkicu za zube, postoji mnogo opcija. Stručnjaci ne preporučuju da je čistite u mašini za pranje sudova ili u mikrotalasnoj, jer toplota može da je uništi.  

Četkicu za zube možete očistiti sredstvima za čišćenje proteza

Sredstva za čišćenje proteza se mogu koristiti za dezinfekciju četkice za zube. Njihovi sastojci su oni koji pomažu u razgradnji proteina hrane i uklanjanju hrane zarobljene između dlačica. Dobro isperite četkicu za zube pre upotrebe!

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group