Kako oprati garderobu koju ste sami obojili

Apsolutni hit ovog proleća i leta je ručno ofarbana garderoba, u stilu 80-tih.

Ako ste i vi kao i većina ljudi svaki raspoloživ komad vaše stare iznošene i izbledele odeće, obojili nekom zanimljivom kombinacijom boja, postavlja se pitanje kako tu odeću sada oprati? Izazov je oprati datu odeću, a da se njena nova boja ne ispere ili izbledi tokom sušenja. Još veći je problem sačuvati ostatak garderobe tokom pranja, koji nije podlegao DIY projektu.

Bilo da imate na umu korišćenje mašine za pranje veša ili sve planirate da operete ručno, pred vama su korisni saveti za pranje odeće koju ste sami ofarbali bojama za tkaninu.

ŠTA TREBA ZNATI PRE PRANJA?

Ako ste upravo ofarbali vašu garderobu, potrebno je da prođe najmanje 24h pre nego što je ubacite u mašinu za pranje veša. Nakon ovog vremena, navucite gumene rukavice i željeni komad odeće stavite pod mlaz tople vode. Na ovaj način ćete isprati svu suvišnu farbu.

Kada budete stavljali nakon ovog odeću u mašinu za pranje pobrinite se da je koliko je moguće sortirate po bojama. Pri prvom pranju koristite najnižu moguću temperaturu, kao i manji procenat praška za veš nego inače.

Iako sve obojene komade odeće možete nakon toga slobodno ubaciti u mašinu za sušenje i sušiti kao i obično, za najbolje rezultate, makar prilikom prvog sušenja, preporučljivo je da svaki komad sušite odvojeno. Takođe, ako preferirate prirodno sušenje, preporučljivo je da bude na vetru u hladovini, a ne direktno izloženo na suncu.

PRANJE U VEŠ MAŠINI

Nakon početnog pranja DIY obojene odeće, svako sledeće bi trebalo da bude poput pranja vaše ostale garderobe. Međutim, ukoliko se radi o intenzivnijim bojama za koje se plašite da će preći na neke druge svetlije komade garderobe koje perete zajedno sa njima, poželjno bi bilo da još minimum dva puta operete zasebno.

KAKO DA DIY OFARBANA ODEĆA NE BLEDI?

Nakon što ste savladali pranje, nastojte da svaki sledeći put datu graderobu perete na nižim temperaturama i u hladnoj vodi. Takođe, preporučljivo bi bilo da koristite deterdžente koji čuvaju obojenu garderobu. Pobrinite se da odeću odmah po završetku pranja izvadite iz mašine i okačite da se suši ili je odmah prebacite u mašinu za sušenje. Što duže stoji mokra u mašini, veće su šanse da će boje početi da se razlivaju.

RUČNO PRANJE

Princip je isti kao i sa mašinskim pranjem na početku. Neophodno je da sačekate minimum 24h pre prvog pranja. Navucite rukavice i potom isprite odeću pod mlazom vode. Nakon toga napunite lavor mlakom vodom i blagim deterdžentom. Ostavite odeću u vodi oko pola sata i temeljno isperite. Iscedite suvišnu vodu i okačite odeću da se suši.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group