Enterijer - Saveti i ideje

Kako odraditi hemijsko čišćenje kod kuće?

Da razbijemo mit na samom početku – hemijsko čišćenje je sasvim moguće odraditi u kućnim uslovima.

Nezavisno od toga da li je vaš motiv finansijske prirode ili želite da zaštitite životnu sredinu, odluka o samostalnom čišćenju odeće umesto hemijskog je vrlo pohvalna. Uz malo truda i nekoliko korisnh trikova koje ćemo vam predočiti danas, postaćete majstor "kućnog hemijskog čišćenja".

ŠTA ZNAČI HEMIJSKO (SUVO) ČIŠĆENJE?

Uprkos nazivu, hemijsko (suvo) čišćenje podrazumeva vlaženje odeće. Međutim, u te svrhe se ne koriste klasični deterdženti niti mašine za pranje koje svako do nas ima. Radi se o specijalnim tečnostima za čišćenje koje se upotrebljavaju umesto vode. Iz tog razloga se preporučuje ovakav način čišćenja za predmete od kože, vune i svile, jer voda može da naruši njihov kvalitet.

KOLIKO OZBILJNO TREBA DA SHVATITE ETIKETU NA KOJOJ PIŠE – ISKLJUČIVO HEMIJSKO ČIŠĆENJE?

U većini slučajeva na to ne treba da obraćate pažnju. Navođenje da se nešto čisti samo hemijskim putem je zapravo način proizvođača da se ogradi od činjenice da bi potrošač komad odeće mogao da upropasti klasičnim pranjem. Sasvim je moguće ručno oprati kašmir, svilu, vunu, pa čak i veštačko krzno. S druge strane, ako na kožnoj jakni stoji ovakva etiketa, trebali bi to da ispoštujete i obratite se profesionalcima za pomoć.

KAKO UKLONITI FLEKE SA ODEĆE?

Pre nego što započnete sa čišćenjem, pogledajte da li na etiketi piše na kojoj temperaturi se sme odeća prati, kao i da li trpi sušenje u mašini. Za uklanjanje fleka će vam trebati sredstvo za pranje rublja ili odstranjivanje fleka, 2 peškira od mikrofibera i posuda sa vodom. U vodi razmutite deterdžent i tretirajte tkaninu jednim peškirom. Ukoliko je fleka uporna ostavite je namočenu u posudi kraće vreme. Potom se poslužite suvim peškirom da uklonite višak vode. Pasta od sode vam takođe može pomoći kod tvrdokornih mrlja.

KAKO SE UPUSTITI U RUČNO TEMELJNO PRANJE?

Ovi poduhvati važe samo za kapute koje sezonski perete. Pre nego što započnete sa pranjem pročitajte etiketu. Ako je reč o dugom kaputu, najbolje bi bilo da ga u mlakoj vodi potopite u kadi. Potom prelijte preko kaputa mešavinu mlake vode i deterdženta za ručno pranje. Peškirom od mikrofiber vlakana tretirajte područja oko zglobova, pazuha i okovratnik. Nakon što ste sa njima završili, pređite peškirom lagano duž svih površina kaputa. Pre nego što ispraznite kadu sa prljavom vodom, ostavite kaput da se natapa oko 15 minuta. Nakon toga poželjno je da ga okačite na vešalicu kako biste ga pod tušem lakše isprali. Pobrinite se da ocedite što je moguće više vode pritiskanjem suvog peškira o materijal, a nikako klasičnim ceđenjem. Postavite kaput da se suši na prozračnom mestu u hladovini.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group