Kako da lale ostanu sveže u vašoj vazi 10 dana

Nijedan cvet ne asocira na proleće kao buket svežih lala.

Lale su predivne i iako nemaju karakterističan miris - izgledaju vrlo lepo i u svaki enterijer unose dah proleća. Međutim, ovaj cvet je vrlo nežan i latice lala nestanu za svega par dana.

Imamo za vas nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaše lale ostanu sveže i do deset dana.

1. Izaberite pupoljke lala

Kada kupujete lale, izaberite one čiji cvetovi nisu otvoreni. Još bolje, ako cvet nije potpuno obojen, već je blago zelen. Ne brinite, cvet će se otvoriti za nekoliko dana, a u vazi će trajati mnogo duže. Ako već dobijete rascvetane lale, trajaće samo dan ili dva.

2. Ne zaboravite vodu

Najbolje bi bilo da stabljike umotate papirom umočenim u hladnu vodu odmah nakon što ih kupite. Lale ne mogu bez vode.

3. Uklonite listove

Pre nego što stavite lale u vazu, isecite pola centimetra svake stabljike. Ovo pomaže cveću da "brže pije vodu". Ako lišće padne u vodu, počeće da trune i uskoro će "ubiti" lale.

4. Izaberite pravu vazu

Vaza mora biti barem visoka kao polovina stabljike. Još je bolje ako je vaza viša i cveće drži uspravno. Ako je vaza premala, lale će visiti preko ivice. Iako je možda ovaj efekat moderan, na taj način će lale brže uvenuti.

5. Dodajte nešto "hrane"

Možete kupiti tečnu hranu kao gotov proizvod, ali možete nešto uraditi kod kuće. Na primer, stavite malo soli u vazu sa vodom, malo soka od limuna ili novčić. Prema nekima, ovo funkcioniše, ali nije tako dobro kao kupljena tečna hrana za rezano cveće.

6. Voda, voda i još vode

Lalama je potrebno mnogo vode, stoga pazite da ne ostanu bez vode i da je svaki dan menjate.

7. Pravo mesto za vašu vazu

Držite lale na osvetljenom mestu. One ne bi trebalo da bude izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, jer ne trpe previše toplote, a cvetovi mogu dobiti fleke.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group