Enterijer - Saveti i ideje

Jedna dizajnerska greška može vaš dom učiniti opasnim

Da li ste nekad razmišljali u pravcu bezbednosti koja je prisutna u vašem domu?

Pored osiguranja od provale i krađe, koji se smatraju prioritetima, vrlo verovatno u vašem domu postoje – opasne lokacije - kojih niste ni svesni. Pre izlaska iz kuće sigurno proveravate dva puta da li ste ugasili šporet, zatvorili sve prozore i isključili peglu.

Takođe redovno nastojite da menjate baterije na detektorima za požar i da pri odlasku u krevet zaključavate ulazna vrata. Međutim postoji jedna opasna greška pri dizajnu enterijera koja može da bude vrlo opasna. Ona ne samo da će umanjiti estetsku privlačnost vašeg doma, već bi mogla da ugrozi i vaš – život! Reč je o tepisima i prostirkama u domu.

Ovi detalji nepravilno izmereni i postavljeni na određenim lokacijama, mogu biti razlog ozbiljnih povreda. Ono što je najvažnije u celoj priči je da prostirka bilo koje vrste, bude postavljena na podlozi otpornoj na klizanje. Ako je parket u vašem domu previše uglačan, tepih koji u donjem delu nema gumiranu osnovu je opasnost koja čeka svojih 5 minuta.

Poražavajuća je činjenica da veliki broj starijih osoba ali i dece dolazi u Hitnu pomoć, upravo zbog povreda nastalih usled neadekvatno postavljenog tepiha. Čini se bezazlenima ali činjenica da se starije osobe sporo kreću, i često uz pomoć štapa, kao i da deca vole da trče kroz kuću podižu opasnost od proklizavanja na loše postavljenom tepihu na viši nivo. Studije pokazuju da više povreda nastaje tokom godine od pada preko klizave prostirke nego na ledu.

Na svu sreću osiguravanje klizajućih tepiha je vrlo jednostavno. Pre svega pri kupovini tepiha pobrinite se da on po svojim dimenzijama odgovara datoj prostoriji, odnosno da nema zapinjanja po ćoškovima. Ako vaš tepih nema gumiranu podlogu, lepljenje protivklizajuće podloge je opcija koja vam se nudi.

Ž.J.

Izvor: BestLife

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group