Iskoristite proleće za detoks kuće

Čuli ste za detoksikaciju tela, verovatno i za sve popularniju detoksikaciju uma, ali šta je pobogu sad odjednom detoksikacija kuće?

Medicinski gledano, detoksikacija je proces otklanjanja svih onih štetnih materija koje se godinama talože u organizmu. Ukoliko dozvolimo da se toksini godinama samo nakupljaju a da mi ništa ne preduzimamo po tom pitanju stvorićemo sebi brojne zdravstvene probleme. Detoks tela i uma se slobodno može posmatrati kao idealno sredstvo za ponovno započinjanje i oslobađanje od negativnosti, odnosno kao neka vrsta ličnog restarta.

Međutim, ljudi su skloni da zanemaruju činjenicu da u celom tom procesu i naša okolina, odnosno naše mesto stanovanja igra skoro pa podjednako bitnu ulogu kao i naši organi u telu. Na kraju krajeva, kako možemo očekivati da nam se dese bolje stvari, ako stalno nailazimo na iste one predmete koji nas redovno podsećaju na našu prošlost?

Upravo zbog toga je neophodno odraditi i jedan dobar detoks kuće, koji obuhvata sledeće (poprilično lake) stavke:

Očistite svoje smeće

I kada kažemo “smeće” mislimo na sve ono što je neuredno, prljavo, baš sve što zahteva jedno ozbiljno čišćenje: od garderobe koju nikako da posložite, papirića na koje nailazite na svakom koraku, do neuredne četke za kosu ili prljavih četkica za šminkanje. Sve je ovo apsolutna blokada i prepreka - zamislite samo kako se vi osećate onda kada preskočite jedno tuširanje i znaćete kako je vašem domu.

Pustite malo vazduha u svoj dom

Ili bolje reći – dozvolite proleću da ispuni vaš životni prostor. Rastrgnite zavese, pustite Sunce da zasija punim sjajem, ispuni prostorije i istovremeno ostavite prozore širom otvorene. Postavite takođe nekoliko biljaka i saksija duž prozorskog okna. Kupite sveće, neke lepe figurice ili ramove koje ćete postaviti u ovom delu sobe jer će vam to biti najbolji podsetnik da s vremena na vreme “refrešujete” prostor u kom boravite.

Odmorite malo kada je tehnika u pitanju

Ovo ne znači da trebate izbaciti televizor, ostaviti laptop, ugasiti zvučnike... ne, ovo samo znači da previše tehnologije može da šteti procesu detoksikacije jer, osim što vas čini apsolutnim zavisnikom od nje, istovremeno ostavlja puno nereda za sobom. Primera radi, ne moraju sve utičnice u sobi biti zauzete 24/7, dozvolite i njima da se odmore, a kablove jednostavno malo bolje organizujte i povremeno sklonite u ćošak.

Rešite se starih stvari

Postoji verovanje da stari predmeti imaju tendenciju da zadržavaju negativnu energiju iz prošlih vremena. Bilo da ste neko ko veruje u ovu teoriju ili niste pobornik iste, ne bi bilo loše da se ipak rešite svih onih “naslaga” iz prošlosti, odnosno svih onih stvari koje vam više ne donose radost i zadovoljstvo. Ovo će istovremeno napraviti sasvim dovoljno mesta za neke nove stvari jer zadržavanje sentimenata, uspomena i svega onoga što je “nekada bilo” ne može da vas izvede na put svetle budućnosti.

Dubinsko čišćenje doma

Koliko god ovo delovalo zastrašujuće i kao nekakav ogroman posao za koji biste morali uzeti godišnji odmor ili produženi vikend, ovo se zapravo odnosi samo na jedan dublji pogled unutra. Primera radi, rešite se onih starih grickalica, ili začina složenih na vašoj kuhinjskoj polici koje mesecima i ne koristite. Bacite šminku kojoj je prošao rok upotrebe, donirajte staru odeću u dobrotvorne svrhe, a ako je potrebno obratite se i stručnjacima za dubinsko čišćenje doma.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group