DIY time: napravite lako ekološki sprej za čišćenje voća i povrća

Ne može se osporiti činjenica da je voće i povrće korsino za naše zdravlje.

Studija koju je sproveo Univerzitet Harvard 2021. godine istakla je činjenicu da ukupno 5 porcija voća i povrća dnevno nudi najveću moguću korist našem telu.

Generalno, voće je od vitalnog značaja za zdravlje, može čak da ponudi i zaštitu od određenih karcinoma, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. S druge strane, konzumiranje povrća poboljšava probavni sistem, produžava životni vek smanjujući rizik od srčanog udara, moždanog udara, raka ili prerane smrti i poboljšava izgled epiderma.

Sveže voće i povrće su takođe zdrav način da u svoju ishranu unesete vitamine, minerale, vlakna i antioksidante, međutim, najveći problem koji se javlja kada je u pitanju konzumiranje je njihovo pravilno čišćenje/pranje.

Zašto je pranje voća i povrća neophodno?

Pravilno pranje svežeg voća i povrća je veoma važno kako bi se smanjilo gutanje potencijalno štetnih ostataka mikroba. Kora povrća može nositi klice poput salmonele, E-coli i listerioze, što može dovesti do trovanja hranom. Ipak, čak i ako ih oljuštite pre nego što ih pojedete i mislite da ih ne morate prati, postoji veliki rizik da nožem prenesete ostatke i klice unutar njih. Zbog toga je čišćenje u svakom slučaju neophodno.

Iz tog razloga smo pronašli recept za ekološki sprej za čišćenje voća i povrća koji možete lako napraviti sami i nastaviti da bezbedno konzumirate omiljene plodove.

Šta vam je potrebno:

  • 2 šolje vode
  • 2 kašike belog sirćeta
  • 2 kašike soka od limuna
  • 10 kapi ekstrakta grejpfruta (opciono)

Sve što treba da uradite je da pomešate sve sastojke i sipate smesu u bocu sa raspršivačem. Poprskate voće i povrće (osim pečuraka) i ostavite da mešavina deluje nekoliko minuta. Utrljajte u voće i dobro isperite pod mlazom vode.

Kada je reč o lisnatom povrću, poput zelene salate, postoje dva načina da se pravilno očisti.

1. način

U veliku posudu vode sipajte 4 kašike soli i sok od 1/2 limuna. Promešajte i ostavite povrće potopljeno nekoliko minuta, a zatim dobro isperite.

2. način

U veliku posudu sipajte 3 šolje vode, 1 šolju sirćeta i 1 kašiku soli. Promešajte, a zatim povrće potopite i ostavite nekoliko minuta i dobro isperite vodom pre konzumiranja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group