Enterijer - Saveti i ideje

DIY sredstvo za čišćenje tepiha za vlasnike kućnih ljubimaca

Tepisi su kreirani sa ciljem da u savremen dom unesu toplinu ali i stilski izgled.

Međutim čak i pri maksimalnoj pažnju, s vremena na vreme se dogode male nezgode i na tepih budu proliveni sokovi ili masna hrana. Još izazovniji je slučaj u pogledu stanova u kojima borave kućni ljubimci, jer oni neminovno prljaju tepihe. Međutim pre nego što odaberete uslugu profesionalnog čišćenja, tepih možete i sami da očistite i to vrlo efikasno.

Ne samo da je DIY varijanta čišćenja tepiha ekonomičnije rešenje, već će vam sigurno biti znatno lakše kada znate koje ste sastojke odnosno sredstva za čišćenje koristili, budući da vam je zdravlje vaših ljubimaca sigurno na prvom mestu. Brojna hemijska sredstva za čišćenje koja se koriste u perionicama tepiha s druge strane mogu da izazovu alergijske reakcije kod osetljivih ljubimaca, naročito ako je reč o štencima.

DIY SREDSTVO ZA UKLANJANJE MIRISA I MRLJA OD KUĆNIH LJUBIMACA

Sastojici:

  • 2 šolje tople vode + 2 šolje šolje za ispiranje

  • 1 kašika prozirne tečnosti za posuđe

  • soda bikarbona

Postupak:

Pre tretranja tepiha sredstvom za čišćenje potrebno je da ga temeljno usisate i da sa četkom sa uskim zupcima uklonite što je moguće više dlaka od ljubimaca sa njega. Pospite potom obilno tepih sodom bikrabonom kako bi sa njega uklonili mirise, ali i bakterije i grinje. Idealno bi bilo kada biste to radili po vedrom danu, i ostavili tepih napolju na suncu nekoliko sati. Ako to nije moguće stavite tepih prekriven sodom da odstoji preko noći. Ujutro ga ponovo usisajte.

Pomešajte zatim toplu vodu i tečnost za posuđe i uz pomoć čiste krpe tretirajte sve mrlje koje postoje na tepihu. Nakon svake mrlje krpu isperite i ponavljajte koliko god puta da je potrebno. Tapkanje i kružni blagi pokreti su poželjni, a nikako grubo trljanje jer bi mrlja mogla da prodre dublje u vlakna. Na samom kraju sledi ispiranje. Suvu krpu potopite u toplu vodu i tretirajte dato mesto. Nakon toga uzmite suvu krpu. Postupak ponavljajte više puta, dok ne uklonite sapunicu.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group