Čišćenje kuhinje za samo 10 minuta? Da, moguće je!

Imate 10 minuta na raspolaganju? Onda imate i sasvim dovoljno vremena da očistite svoju kuhinju!

Za ovo kratko vreme možete da imate urednu kuhinju kakvu ste oduvek želeli. Naravno, 10 minuta nije dovoljno za dubinsko čišćenje, ali redovno lagano čišćenje vam omogućava da stvari održavate čistim i urednim - taman toliko da vam ostane dovoljno prostora da zabušavate sa generalnim sređivanjem doma. A kako to uraditi na pravi način?

Za početak pokupite sve što ne pripada kuhinji i stavite u korpe. Kada završite sređivanje kuhinje, ukoliko postoji nešto što ipak može da se smesti u ovaj deo doma - vratite na mesto predviđeno za to. Ostatak stvari rasporedite tamo gde im je mesto. Zatim uzmite kantu za smeće i bacite svo đubre koje sedi na pultu, stolicama ili drugim površinama.

Uredna i dobro očišćena kuhinja sa puno svetlaphoto: shutterstock

Nakon što se se pozabavili viškom stvari, napunite sudoperu vodom i deterdžentom i svim prljavim posuđem koje planirate da perete ručno. Tanjiri i činije koje ne zahtevaju ručno pranje mogu da idu direktno u mašinu za pranje sudova. Dok se posuđe brčka u sapunici, pošpricajte pultove višenamenskim sredstvom za čišćenje i obrišite ih čistom krpom. Obrišite obavezno i ploču šporeta.

Vratite se na posuđe koje treba ručno oprati i dobro ga oribajte. Isperite čistom vodom i stavite na krpu ili stalak za sušenje da se osuše na vazduhu. Na kraju, usisajte podove da pokupite mrvice koje su ostale na podu. Jednom nedeljno obavite detaljno brisanje svojih kuhinjskih podova a jednom mesečno obrišite prednju stranu svakog uređaja i vrata svih ormarića.

Uz vašu svakodnevnu 10-minutnu rutinu čišćenja kuhinje, potrebno je dubinsko čišćenje samo jednom godišnje. Uključite sledeće na svoju kontrolnu listu za dubinsko čišćenje:

  • Očistite uređaje: ovo uključuje mašinu za pranje sudova, rernu i frižider. Najlakši način da očistite mašinu za pranje sudova je da pokrenete prazan ciklus sa posudom sirćeta na gornjoj polici. Ako vaša pećnica ima funkciju samočišćenja, koristite je. U suprotnom, očistite uobičajenim sredstvom za čišćenje pećnice. Da biste očistili frižider, ispraznite ga od hrane, očistite police i fioke toplom vodom sa sapunom i bacite predmete kojima je istekao rok trajanja umesto da ih vraćate u frižider.

Uredna i dobro organizovana kuhinja sa šankomphoto: shutterstock

  • Očistite radne ploče i sudoperu: pospite sodu bikarbonu na vlažnu krpu i obrišite svoje radne ploče. Detaljno se pozabavite posebno zamrljanim mestima, koristeći male kružne pokrete da biste uklonili obezbojene mrlje. Zatim pospite sodu bikarbonu u sudoperu. Ovo blago sredstvo za čišćenje je dovoljno snažno da ukloni mirise, mrlje i čestice hrane bez abrazivnih ili opasnih hemikalija.
  • Očistite male uređaje: rastavite i duboko očistite svoj aparat za kafu, toster, čajnik i druge male uređaje koji se redovno koriste. Možda ćete želeti da ovo radite više od jednom godišnje, u zavisnosti od toga koliko se zaprljaju.
  • Očistite ormare: ispraznite svoje ormare i obrišite police. Fokusirajte se na sve lepljive tačke koje pronađete. Razmislite o oblaganju svojih ormara zaštitnicima polica kako biste sprečili oštećenje drveta. Završite brisanjem vrata i ručica.

Dobro osvetljena, uredna i čista moderna kuhinjaphoto: shutterstock

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group