Najbolje feng šui boje za dekoraciju doma u godini Drvenog Zmaja

Danas istražujemo pet osnovnih feng šui elemenata i njihovu povezanost sa bojama koje nas okružuju...

Drveni element je povezan sa plavim, braon i zelenim tonovima koji promovišu obilje i prosperitet. Žuta, narandžasta i smeđa predstavljaju element zemlje, simbolišući negujuće kvalitete. Bela označava čistoću i urednost, dok crna predstavlja mudrost. Pa ipak, boja koja se u feng šuiju smatra najsrećnijom jeste crvena - ona je ultimativni simbol bogatstva ali i ljubavi.

Feng šui je podeljen na pet elemenata, a to su - zemlja, metal, drvo, voda i vatra. Svaki element ima odgovarajuću boju. Kao što smo već pomenuli, element drveta je povezan sa različitim tonovima plave ali i zelene. Prema feng šui stručnjacima, upravo ove boje simbolišu prosperitet, dobro zdravlje i finansijsku sigurnost. Dakle, u godini Drvenog Zmaja, važno je pronaći pravi balans među njima kako bi se stvorio prostor koji je u skladu sa energijom 2024.

Crvena označava žar, snagu, prosperitet, sreću i slavu. Za one koji traže romantično ispunjenje, nežnija crvenkasta nijansa iz iste palete boja čini čuda. Dodavanje ljubičastih akcenata takođe je u direktnoj vezi sa bogatstvom, tako da ne čudi što je upravo ova boja omiljena među kraljevskim porodicama. Uparena sa crvenom može doneti mnogo sreće, radosti i zadovoljstva.

Element zemlje predstavljaju tonovi žute, narandžaste i braon boje. Ali, s druge strane, da bi se postigao balans sa metalnim elementom, dobro je razmotriti kombinaciju ovih boja sa belom (simbol metala) koja predstavlja čistotu, tačnost, preciznost. Nasuprot beloj, crna simbolizuje mudrost i povezana je sa elementom vode, dok siva boja predstavlja putovanje i uslužnost.

 

Prema feng šui principima, sve boje na kraju pomažu u balansiranju Čija, ili energije prostora. U 2024. godini, ta energija je direktno povezana sa energijom koju donosi Drveni Zmaj. Osnovna boja Drvenog Zmaja je zemljana nijansa zelene jer podstiče samoobnavljanje i samorast. Pored toga, predstavlja harmoniju, ravnotežu i drevni kineski koncept dualnosti predstavljen jin (ženstvenost) i jang (muškost) simbolom.

Ono što je jako važno - zelena pomaže u privlačenju bogatstva i predstavlja prosperitet. Takođe predstavlja govor, i našu sposobnost da jasno i glasno izrazimo svoje stavove. Jedna od najtoplijih nijansi na krugu boja je imperijalno žuta, takođe poznata kao zlatno žuta. Prema feng šuiju, svetlost je neophodna za ljudski opstanak; bez toga postajemo tupi, izgubljeni i bezvoljni.

Zbog svoje sposobnosti da privuče bogatstvo i pozitivnost, ova zlatna boja se smatra srećnom za godinu Drvenog Zmaja. Ljudima koji traže prosperitet se generalno savetuje da nose ovu boju. Ali, tu na scenu opet dolazi i ranije pomenuta crvena koju, kažu stručnjaci, uvek treba ubaciti u sve kombinacije, makar u vidu najsitnijih akcenata.

Crvena je veoma cenjena u kineskoj kulturi jer se smatra suštinskom bojom kada je u pitanju sreća. Ova boja ima brojna astrološka značenja, kao što su crveni fenjeri koji se koriste tokom festivala, venčanice koje se nose u toj nijansi i koverte koje se na početku kineske nove godine razmenjuju sa voljenima.

Pošto se kineski zmaj često prikazuje upravo u ovoj boji, razne crvene nijanse su itekako dobre za godinu Drvenog Zmaja koja je pred nama.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group