Kako odabrati pravi miris za svoj dom

Karakter prostora određuju detalji koji ga ispunjavaju.

Sveće, difuzeri, parfimisani papir za dom - sve ovo, naravno, nije stvar prvenstvene potrebe, ali upravo te male stvari stvaraju poseban stil i atmosferu u našem domu.  

Malo istorije

Sigurno ste čuli više puta o tome kako su rođene prve parfemske kompozicije za enterijere (tada je, međutim, takvo ime bilo nezamislivo). Prvi put smo o parfemima mogli čuti na časovima istorije, kada su profesori govorili o magijskim i verskim obredima drevnih plemena i civilizacija, koji su tokom rituala palili tamjan, sandalovinu, smirnu, mošus...

Mirisne sveće su se prvi put pojavile na Drevnom Istoku. Sveštenici su ih koristili za razne rituale, a zatim su počeli da ih koriste u svakodnevnom životu. Svoj doprinos razvoju mirisnih sveća dale su i Amerikanke iz doba kolonizacije, kada su empirijski otkrile da se kuvanjem bobica i voća može dobiti vosak koji ne samo da dobro gori, već i lepo miriše.

Zanimljivo je da je još u vreme pre naše ere bila u upotrebi takozvana parfimerija za odeću. Stari Grci su skrivali razna aromatična jedinjenja u uskladištenim tkaninama, koje su bile mešavine ulja i praha.

Istorija pojave difuzera seže u srednjovekovnu Evropu, kada se maslinovo ulje pomešano sa esencijalnim uljima sipalo u male posude i unutra stavljala trska. Zapravo, od tada se nije mnogo promenilo, osim što su materijali postali malo moderniji.

Još jedan drevni način koji se koristio za osveženje prostorija mirisom je jermenski papir. Njegova istorija počela je u 19. veku, kada je francuski putnik Ogist Ponso posetio Jermeniju, koja je bila deo Otomanskog carstva. Otkrio je da su lokalni stanovnici spaljivali benzoin da bi mirisali svoje domove. Vrativši se u Francusku i tražeći podršku prijatelja farmaceuta, Ponso je odmah pokrenuo proizvodnju neobičnog papira, postigavši neviđeni uspeh u salonima i budoarima.

Kako odabrati miris za svoj dom?

Važno je shvatiti da kompozicija treba da naglasi, otkrije i dopuni enterijer, ali ne i da se se suprotstavi na bilo koji način. Stoga, pre nego što kupite miris za dom, odlučite u kojoj će prostoriji „zaživeti“ i da li se miris tu uklapa.  

Miris za spavaću sobu treba da bude blag i ovo je izuzetno važno pravilo. Kada birate miris za svoju spavaću sobu, imajte na umu da jaki mirisi koji dobro izgledaju u dnevnoj sobi mogu učiniti da se osećate loše i teže uspavate u spavaćoj sobi. Izbegavajte note mentola i citrusa ili barem budite oprezni sa njima. Takvi mirisi podstiču prekomernu aktivnost i, ako vam to nije cilj, bolje je da ih zamenite mirnijim notama belog cveća, lavande i toplih začina.

Ne kupujte jeftine mirise

Sveće kupljene u supermarketu, najverovatnije, iako će dobro goreti, neće imati lepu i postojanu aromu. Takođe različiti difuzeri, naprotiv, radije će odisati previše jakim hemijskim mirisom.

Koji format mirisa izabrati?

Kesice sa mirisnim biljem i začinima emituju izuzetno delikatan miris, pa se najčešće stavljaju u fioke sa odećom ili iza jastuka sofa i kreveta.

Jermenski papir - trake papira impregnirane eteričnim uljima kada sagore, odišu delikatnom prijatnom aromom.

Sveće su najčešći format od svih predstavljenih, pogodne su za upotrebu i u velikim i malim prostorijama i njihova prednost je postojana i raznovrsna aroma. Pored toga, mirisne sveće često deluju kao dekorativni element koji pored mirisa unosi toplinu i eleganciju u svaki prostor.

Parfemski papir, za razliku od prethodne verzije, ne treba paliti. Postavlja se u fioke, kofere i ormare kako bi eliminisao neprijatne mirise u malom zatvorenom prostoru.

Suvo cveće je još jedan način da prostoriji date prijatan miris. Kompozicije suvog cveća obično se stavljaju u otvorene vaze ili na police. Suvo cveće je pogodno za aromatizaciju svih prostorija, osim kuhinja i kupatila, jer mogu da apsorbuju mirise. Glavni nedostatak je kratak vek, jer će i najlepša mirisna lavanda za par nedelja izgubiti svoj šarm.

Sprejevi i parfemi su najlakši i najbrži način da dodate prijatan miris u prostoriju. Među prednostima su jaka aroma, mogućnost kontrole intenziteta arome i pogodni su za apsolutno svaku sobu.

Aroma lampe zagrevaju eterično ulje, koje pod uticajem temperature počinje da isparava, oslobađajući aromatične supstance. Lampa radi po sledećem principu: voda se sipa u posudu, gde se stavlja etarsko ulje. Ispod ove posude se postavlja sveća koja zagreva aromatični sastav. Aromatične lampe je najbolje koristiti u većim prostorijama.

Poput parfema, kućnim mirisima je potrebno vreme da se razviju. Zato ne očekujte da soba odmah miriše nakon paljenja sveće ili prskanja parfema. Lepotu mirisa moći ćete da osetite tek nakon 20-30 minuta, kada kompozicija zaista ispuni prostor. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group