Pregled hematologa zašto treba otići?

Pregled hematologa preporučuje se pacijentima kod kojih postoji osnovana sumnja na problem krvnog sistema pacijenta.

Hematologija je posebna grana interne medicine koja se bavi proučavanjem krvi i bolesti krvi. Odnosno, bavi se proučavanjem patologije, fiziologija, etiologije, kao i prevencijom, dijagnozom, prognozom i lečenjem poremećaja krvi. U organe krvnog sistema spadaju jetra, koštana srž, slezina, timus, limfni čvorovi i krvne ćelije ( eritrociti, leukociti, trombociti).

Osim bolesti krvnog sistema, hematolozi proučavaju i njihov uticaj na ostale organe ljudskog organizma. 

Uglavnom se fokusiraju na limfne sisteme i koštanu srž, kao i na poremećaje krvnih zrnaca i trombocita.

Bolesti krvi ponekad mogu biti fatalne po život pacijenta, stoga se one uzimaju kao veoma ozbiljne.  Hematolozi mnogo truda i vremena ulažu u prevenciju nastanka bolesti i poremećaja u krvnom sistemu.

Stoga je provera kompletne krvne slike i biohemije važna i preporučuje se jednom u 6 meseci, čak i kod mlađih osoba i osoba koje nemaju nikakve simptome.

Pročitaj još: Da li često zaboravljate?

Anatomija krvi

Bez krvi naše telo ne može da funkcioniše.

Preko krvi svaka ćelija u organizmu dobija kiseonik i hranjive materije koje su joj neophodne za život, a napolje izbacuje otpadne materije.

Krv se sastoji od plazme koja obuhvata 55% zapremine i eritrocita, leukocita i trombocita koji čine 45% zapremine krvi.

Crvena krvna zrnca - eritrociti proizvode se u koštanoj srži i služe za prenos kiseonika iz pluća u sva ostala tkiva, isto tako ona prenose ugljen dioksid nazad u pluća kako bi došlo do izdaha i izbacivanja ovog gasa iz tela.

Bela krvna zrnca, odnosno leukociti takođe se stvaraju u koštanoj srži i pomažu telu da se izbori sa raznim infekcijama.

Ona čine odbrambeni sistem našeg tela.

Trombociti su bezbojni mali fragmenti koji se drže zajedno i ostvaruju interakciju sa proteinima kako bi sprečili pojavu krvarenja.

Oni se kao i eritrociti i leukociti proizvode u koštanoj srži i zajedno sa leukocitima čine samo 1% pune krvi.

Plazma je najveći deo krvi. Sastoji se od vode, enzima i soli i bledo je žućkaste boje. Iako se često zanemaruje, plazma je zapravo izuzetno važna komponenta krvi i obuhvata veći deo nje.

Njena glavna uloga je da prenese hranljive materije, hormone i proteine u delove tela kojima je to potrebno. Ćelije takođe  izbacuju svoje otpadne proizvode u plazmu.  Plazma tada pomaže u uklanjanju ovih otpadnih materija iz tela. Krvna plazma takođe nosi sve komponente krvi kroz vaš krvni sistem.

Pored vode, soli i enzima, plazma takođe sadrži i druge važne komponente.

To uključuje antitela, faktore zgrušavanja krvi i proteine albumin i fibrinogen.

Krvna plazma je u medicinksom svetu poznata i kao “dar života” i njen značaj je izuzetno veliki.

Mnoge autoimune bolesti leče se doniranjem krvne plazme.

Kada je potrebno otići na pregled kod hematologa?

Najčešći razlozi zbog kojih će vas lekar opšte prakse uputiti na pregled hematologa su:

  • anemija (nizak nivo eritrocita u krvi)
  • sepsa - opasna reakcija na infekciju
  • hemofilija  - genetska bolest poremećaja zgrušavanja krvi
  • leukemija, višestruki mijelom ili limfom (kanceri krvi)
  • duboka venska tromboza
  • bolest srpastih ćelija

Ovo su neke od najčešćih bolesti i poremećaja u krvnom sistemu. Neke se leče lakše, a neke teže.  Ono što im je zajkedničko jeste da je rano otkrivanje preduslov za brže i lakše lečenje.

Ukoliko primetite neki od simptoma koji mogu ukazati na postojanje ovih poremećaja obavezno zakažite pregled hematologa.

Simptomi mogu biti sledeći:

  • umor, vrtoglavica, malaksalost, problemi sa koncentracijom, aritmija, kratak dah ( anemija)
  • hronične infekcije, umor, neobjašnjiv gubitak kilograma, malaksalost (poremećaj leukocita)
  • ne zarastanje ili sporo zarastanje rana i posekotina, krv koja se ne zgrušava nakon povrede ili posekotine, modrice koje nastaju čak i na najmanji dodir kože ( poremećaj trombocita)

Kakav je pregled kod hematologa?

Kao i skoro svaki specijalistički pregled i pregled hematologa počinje razgovorom sa pacijentom i uzimanjem anamneze. Razgovor podrazumeva informisanje o simptomima, istoriji bolesti i genetskim predispozicijama pacijenta.

Takođe, potrebno je da na pregled hematologa ponesete svu prethodnu medicinsku dokumentaciju koju imate i rezultate laboratorijske analize krvi, ako je imate.

Pregled hematologa traje nekih pola sata i potpuno je bezbolan.

Nakon razgovora, hematolog započinje fizički pregled pacijenta palpacijom, opservacijom i merenjem krvnog pritiska. Hematolog će tokom fizičkog pregleda pacijenta, posmatrati i moguće promene na koži pacijenta kao i znakove infekcije i upale.

Nakon toga potrebno  je da se urade određeni laboratorijski testovi kao što su kompletna krvna slika, biohemija i posebni parametri za koje hematolog smatra da je potrebno da se odrade. Ukoliko se sumnja na poremećaj u radu koštane srži može se tokom pregleda odraditi i biopsija koštane srži.

Nakon odrađenih testova, hematolog će odlučiti da li je potrebno odraditi još neka testiranja ili snimanja pomoću ultrazvuka, CT skenera ili magnetne rezonance. Najčešće se prvo radi ultrazvuk sa kolor doplerom.

Kada vaš hematolog bude imao na raspolaganju sve rezultate moći će precizno da odredi dijagnozu i predloži plan i tok lečenja poremećaja krvi.

Anemija je jedna od najučestalijih poremećaja u krvnom sistemu i naročito je prisutna kod osoba kompromitovanog zdravlja i trudnica.

Zato hematolozi preporučuju da se kontrolni pregled hematologa ili makar laboratorijske analize krvi rade makar jednom godišnje.

Kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu jednom u 6 meseci.

Na osnovu rezultata vaš hematolog odlučiće šta je potrebno dalje odraditi od testova i kako lečiti poremećaj ukoliko je prisutan.

Svoj pregled hematologa, ukoliko sumnjate ili imate problema sa organima koji čine krvni sistem, možete zakazati u Poliklinici Dr.Rončević na broj telefona:  +381 63 384 940.

Nemojte čekati, jer neke od bolesti krvi mogu biti veoma progresivne i opasne po život pacijenta!

Što pre se takve bolesti otkriju i leče pre ćete ih i izlečiti i sprečiti napredovanje bolesti i moguć fatalni ishod.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group